PODGORICA – U NVO Kvir Montenegro negativno su iznenađeni neusvajanjem zakona o istpolnom partnerstvu, odsustvom podrške SDP- koji su čvrsto, kako kažu, najavljivali vetar u leđa zakonu, kao i protvljenjem manjiskih partija.

“Ljudi koji su plaćeni od naroda da unapređuju ljudska prava svih onih koji nisu podržali zakon ili su bili protiv, nas su zadržali u poziciji građana i građanki drugog reda, građana koji jednako doprinose ovoj državi i jednako plaćaju njihove plate, a nemaju jednaka prava. Naši životi su i dalje na čekanju”, kaže Danijel Kalezić za Nova M iz Kvir Montenegra. 

Iz Institucije ombusmana saopštavaju da se neusvajanjem zakona otišlo korak unazad i da je to minus u ispunjenju obaveza Crne Gore u evroatlanskim integracijama. 

U Vladi veruju da će Skupština dati podršku zakonu, već na narednom jesenjem zasedanju, navodi Nova M.

Iz Kvir Montengra imaju jasnu poruku za poslanike – da se neće povući i da zahtevaju da poslanici glasaju za zakon, da rade na ljudskim pravima svih građana.

Skupština Crne Gore nije 31. jula usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer taj predlog nije dobio većinsku podršku u parlamentu.

Za usvajanje je glasalo 38, a četiri poslanika su bila protiv.

Predloženim zakonom je istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja dece.

Tanjug