JERUSALIM – Lider glavne arapske stranke u izraelskom parlamentu Ajman Odeh ponudio je da podrži glavnog rivala premijera Izraela Benjamina Netanjahua i udje umerenu koalicionu vladu.Time bi se okončale decenije političke marginalizacije izraelskih Arapa, ali bi to bio i kraj dugotrajne Netanjahuove vladavine, konstatuje AP.

Odeh nudi da podrži lidera saveza partija centra “Plavo i belo” Benija Ganca za premijera.

“Bez nas desničarska vlada neće biti smenjena. Ne možemo to uraditi sami, ali bez nas se to ne može postići”, rekao je Odeh AP-u.

Izraelu će 17. septembra na izbore po drugi put ove godine jer posle izbora u aprilu Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju.

Izraelski Arapi čine 20 procenta od devet miliona stanovnika Izraela i još od stvaranja države 1948. godine uglavnom su politički marginalizovani.

Arapski lideri su govorili da nisu zaiteresovani da udju u vladu zbog bojazni da bi ih drugi videli kao da prihvataju okupaciju palestinskih teritorija i opravdavaju vojne operacije protiv Palestinaca.

Jevrejski establišment s druge strane neće na vlasti one koje smatra neprijateljima.

Izraelski Arapi za razliku od svoje palestinske braće na Zapadnoj obali i pojasu Gaze mogu da glasaju na izraelskim izborima ali su već decenijama izloženi diskriminciji i osećaju se kao gradjani drugog reda.

Mnogi izraelski Arapi se nisu odazvali izborima u aprilu gnevni zbog usvajanja kontroverznog zakona kojim se Izrael definiše kao nacionalna država jevrejskog naroda.

Iizlaznost je pala na 49 posto u poredjenju sa 64 procenta na prethodnim izborima 2015. godine.

Na malu izlanost uticale su i podele izmedju raznih arapskih partija.

One su osvojile samo 10 poslaničkih mandata u parlamentu sa 120 mesta, a prethodno su imale 13.

Pred izbore 17. septembra četiri glavne stranke su se ponovo ujedinile pod rukovodstvom Odeha.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će arapska Zajednička lista biti treća po veličini u parlamentu – Knesetu.

Odeh najavljuje da će Netanjahu biti smenjen u slučaju da izlasnost Arapa dostigne 65 procenata.

Medjutim, ako Ganc dobije mandat da sastavi novu vladu, on će najpre pokušati da obrazuje vladajuću koaliciju s jevrejskim partijama, čak možda i s Netanjahuovim konzervativim Likudom.

Odeh zato ocenjuje da je izglednije da će on postati novi lider opozicije u Izraelu.

Beta-AP