BEOGRAD – Carinici su danas na ulazu graničnog prelaza Ðerdap u prepodnevnim časovima kod jednog rumunskog državljanina otkrili marihuanu sakrivenu u futroli za sunčane naočare.

Putujući iz Rumunije ka Srbiji, porodica rumunskih državljana koja se uputila na odmor, pristigla je na prelaz u ””mercedesu”” rumunskih registarskih oznaka, saopštila je Uprava carina.

Carinici su u saradnji sa policijom detaljno pregledali automobil posumnjavši da se u njemu nešto krije i u prtljažniku otkrili papirnu kesu u kojoj se naizgled nalazila samo futrola za sunčane naočare marke ””rej ban””.

Kada je carinik otvorio futrolu našao je plastičnu kesicu punu marihuane, drobilicu, kao i kutijicu sa papirom za motanje cigareta (rizla).

Nakon što je droga otkrivena, 20-godišnji sin je rekao da je njegova i da je koristi u medicinske svrhe.

Uprava carina podsećamo putnike da u Srbiji nije legalizovano korišćenje marihuane u medicinske svrhe.

Čak i u slučaju da putnici preko granice žele da prenesu lekove koji sadrže psihoaktivne supstance, jer ih koriste za uobičajnu terapiju – kontrola će biti detaljnija.

Naime, ako je njihova količina veća od jednog pakovanja koje sadrži najviše do 30 pojedinačnih doza, putnici su dužni da na zahtev carinskog službenika pokažu dokaz o neophodnosti korišćenja takve vrste lekova u svrhu terapije (mišljenje lekara, odnosno lekarski recept).

Kako je prelaz Ðerdap jedan od frekventnijih prelaza na istoku naše zemlje, pokušaji da se preko granice prenesu manje količine narkotika nisu retkost, pa su carinici od početka ove godine do sada otkrili više desetina takvih pokušaja.

Nalazili su ih na najrazličitijim mestima: u donjem vešu, jaknama, putnim torbama, naslonima sedišta, kutijama cigareta, novčanicima, duplom dnu termosa, a sada i u futroli za naočare.