NOVI PAZAR – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije ocenilo je danas da inicijativa Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) za rešavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak nije u skladu sa Ustavnim i zakonskim odredbama kojim se uredjuju oblasti delovanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

To ministarstvo je u odgovoru BNV-u navelo da je Ustavom Srbije propisano da pripadnici nacionalnih manjina mogu izabrati nacionalne savete, radi ostvarenja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službeno upotrebi jezika i pisma, a da je Zakonom o savetima uredjeno ostvarivanje ovlašćenja u tim oblastima.

“Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrdjeno je da Inicijativa sadržinom izlazi iz okvira Ustavom propisanih oblasti u kojima nacionalni saveti mogu da deluju i u kojima predstavljaju nacionalni manjinu, kao i zakonom poverenih ovlašćenja u tim oblastima i po svojoj prirodi je politički akt”, navodi se u odgovoru koji je potpisao ministar Branko Ružić.

Ministarstvo navodi da Inicijativa ima i formalne nedostatke i to jer ju je doneo Izvršni odbor kojem nacionalni savet nije poverio mandat za donošenje takvih odluka.

Navode i da Inicijativa nije razmatrana, niti usvojena na prvoj narednoj sednici BNV.

Ministarsvo zbog toga smatra da Inicijativa nema pravno dejstvo i ne može se smatrati odlukom koja ostaje na snazi, a zbog nepravilnosti u radu Izvršnog odbora ministarstvo je donelo rešenje o prestanku mandata članovima tog organa.

Bošnjačkom nacionalnom vijeću je predloženo da na prvoj sledećoj sednici konstatuje prestanak mandata članova IO i izabere nove.

Osporenom Inicijativom IO BNV tražio je specijalni status za Sandžak, koji bi dobio Ustav u čijoj izradi bi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

Tim dokumentom bilo je predvidjeno da Sandžak dobije skupštinu, vladu, policiju, sudstvo i guvernera, da donosi zakone i druga opšta akta, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima bio bi priznat status konstitutivnih naroda.

Teritorija Sandžaka na kojoj bi se uspostavio specijalni status obuhvatala bi područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

Beta