ŠID – U Prihvatnom centru za migrante u Šidu održane su edukativne radionice tokom kojih su žene migranti učile kako da prave sapune od prirodnih sastojaka, što je bila prilika da se zabave, ali i steknu praktična znanja koja će im pomoći da se eventualno time bave i zaradjuju za život.

Učesnice radionice su posle obuke dobile sertifikat na engleskom jeziku o završenom kursu pravljenja sapuna, a medju njima bila je i Sahar iz Irana koja je u Srbiju došla pre godinu dana.
Ona je za Tanjug rekla da joj je bilo veoma interesantno da učestvuje u radionici i da, zajedno sa svojim prijateljicama iz Prihvatnog centra, nauči nešto novo.
Navela je da joj veoma nedostaje njena zemlja i da je Srbija samo usputna stanica ka boljem životu za nju i njenog sina, za koji veruje da će ga pronaći u Nemačkoj.

Dvodnevne edukativne radionice pravljenja prirodnih sapuna deo su projekta “Clandestino 2019. – Žene žive i na selu”, u Prihvatnom centru u Šidu održane su 15. i 16. avgusta, a pre toga i u Centru za azil u Bogovadji.

Edukatorka Ivana Milunović kaže da je veoma srećna što ima priliku da bude deo tako humanog projekta i dodaje da joj je još draže kada im se u pravljenju sapuna pridruzze i deca.
“Oni se još više oduševe”, rekla je Milunović i dodala da su žene veoma zadovoljne i da je bilo čak i muškaraca zainteresovanih da učestvuju u radionicama.
Istakla je da je ovaj projekat veoma koristan za njihovo napredovanje jer im pomaže da se odluče šta bi mogli da rade i kako da zaradjuju dok su u situaciji u kojoj se trenutno nalaze.

“Pravili smo sapune po odredjenom planu i postupku”, rekla je Milunović i dodala da se izrada ručno radjenih sapuna nije promenila od davnina s tim što su se sapuni nekada pravili od svinjske masti, a sada se za to koriste biljna ulja.

Maja Mišković iz Color Media Communications kaže da su projekat “Clandestino 2019. – Žene žive i na selu” pokrenuli 2013. godine kada su obilazili migrante, a sada ga nastavili uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Vlade Švajcarske preko projekta “Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji”.
“Sa radionicama smo pocceli u Bogovadji, a ideja je da obidjemo nekoliko centara za azilante i prihvatnih centara u kojima chemo održati dvodnevne radionice za izradu prirodnih sapuna. Cilj je da edukujemo što veći broj žena kako bi stekle praktična znanja koja će posle moči da upotrebe i da na kraju krajeva na osnovu ovoga zaradjuju, privredjuju jer nakon završetka radionice svaka polaznica dobija sertifikat na engleskom jeziku koji mozze legitimno da upotrebljava gde god se posle nalazila”, rekla je Mišković.

Tanjug