BEOGRAD – Vlada Srbija želi da najbolje kompanije grade Moravski koridor koji povezuje centralnu Srbiju, 500.000 gradjana i dva saobraćajna koridora, izjavila je danas u Apatinu ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Upitana da prokomentariše danas objavljen javni poziv o izboru strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora, odnosno autoputa od Pojata do Preljine, ona je rekla da je Vlada Srbije donela poseban zakon i da je formirana radna grupa koja je usvojila kriterijume koji su javni.

“Želimo da najbolji grade ovaj koridor, kao što želimo i da najbolje finansijske kuće stoje iza tih kompanija. Nadam se da ćemo uskoro izabrati kompanije i krenuti u izgradnju autoputa koji će povezati pola miliona gradjana Šumadije koji žive od Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševca, Ćićevca”, rekla je Mihajlović.

Javnim pozivom se traži strateški partner za izradu projekata za gradjevinsku dozvolu i radove na izgradnji Moravskog koridora dugog 112 kilometara.

Pravo učešća imaju domaća i strana pravna lica i konzorcijumi koji su poslednje tri godine imali obrta od minimum milijardu evra, a uslov je dostavljanje garancije za finansiranje projekta od najmanje 400 miliona evra

Otvaranje prijava je zakazano za 27. avgust.

Zorana Mihajlović je danas u Apatinu sa načelnikom Zapadnobačkog okruga i predsednicima lokalnih samouprava iz tog kraja razgovarala o infrastrukturnim projektima.

“Samo u održavanje i rekonstrukciju puteva ulažemo 4,5 milijardi dinara ove i sledeće godine. Ove godine radimo projektno-tehničku dokumentaciju za brzu saobraćajnicu Vrbas-Kula-Sombor i u republičkom budžetu za 2020. planiraćemo sredstva za realizaciju projekta. Pored toga, radiće se i rekonstrukcije pruga i pružnih prelaza. Takodje, razgovarali smo i o luci Apatin, mi od nje nismo odustali jer je luka budućnost u privrednom razvoju opštine”, rekla je ministarka.

Beta