NOVI PAZAR – Period godišnjih odmora i velika vrućina uticali su da odziv dobrovoljnih davalaca krvi i na drugoj ovomjesečnoj akciji održanoj u Novom Pazaru bude manji u odnosu na ranije akcije. Tako je u današnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi prikupljeno svega 30 boca krvi.

U drugoj avgustovskoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi prikupljeno je 30 jedinica tečnosti koja život znači. Njih dvoje iz medicinskih razloga nije moglo danas dati krv. U prvoj avgustovskoj akciji, podsjetimo, prikupljeno je 28 boca krvi, što sa današnjih 30 ne čini ni 50% od ukupnih potreba Opšte bolnice na mjesečnom nivou.

Do kraja ljeta u Novom Pazaru održaće se jošnekoliko akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Humani Novopazarci prije nego daju krv trebaju se dobro naspavati, biti odmorni i pojesti neki laganiji obrok, pod uslovom da nemaju neku hroničnu bolest i ne uzimaju neku terapiju, podsjećaju ljekari, a da su starosti od 18 do 65 godina.

Akcija je održana u organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i novopazarskog Crvenog krsta. Naredna će se u Novom Pazaru održati 10. septembra.


rtvnp.rs