BANJALUKA – Sa Korićanskih stijena na Vlašiću danas je u provaliju bačeno dve stotine ruža u znak sećanja na 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca koje su na tom mestu streljale srpske snage 21. avgusta 1992. godine.

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmene, na Korićanskim stijenama su likvidirali pripadnici Interventnog voda tadašnje srpske policije iz Prijedora.

Njihova tela završila su u provaliji dubokoj više od 300 metara.

Predsednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković rekao je da se radilo o organizovanom zločinu, koji su počinili pripadnici prijedorske policije, streljavši “na svirep, poseban način 200 nedužnih gradjana Prijedora”.

On je ocenio da je otežavajuća okolnost za one koji su počinili zločin to što su godinama pokušavali da ga prikriju, dodavši da je za porodice žrtava posebno teško da identifikuju svoje bližnje i što sahranjuju nekompletirane posmrtne ostatke.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribubalom i Sudom BiH osudjeni su Darko Mrdja na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Djurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Mirsad Duratović, predsednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banjaluka, smatra da pravosudje treba i dalje da radi na slučaju zločina na Korićanskim stijenama.

“Oni verovatno smatraju da je presudom za ovih 11 pripadnika Interventnog voda završena priča oko Korićanskih stijena. Po nama, ona je tek otvorena sa ovih 11 presuda, jer nalogodavci, ratni Krizni štab opštine Prijedor, a i oni koji su 27 godina prikrivali posmrtne ostatke ubijenih logoraša te civila Kotor Varoši nisu još procesuirani”, rekao je Duratović.

Beta