ČAČAK – Odbornička grupa Dveri u Skupštini Čačka zatražila je danas ostavke gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića i njegove pomoćnice Mirjane Djoković zbog “skandaloznog” odnosa prema zagadjenju reke Zapadna Morava.”Pozivajući se na osnovno ljudsko pravo na život i da živimo u zdravoj životnoj sredini (Ustav Republike Srbije, član 74), kao i na izvornu nadležnost grada o zaštiti životne sredine (Statut grada Čačka, član 18 tačka 8) tražimo da Todorović i Djoković hitno podnesu ostavke zbog skandaloznog odnosa prema zagadjenju reke Zapadna Morava i nebrige o zaštiti životne sredine u Čačku”, navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri ističu da su se za vreme mandata Todorovića i Djoković, koji su funkcioneri Srpske napredne stranke, ekološki problemi u Čačku “nagomilali a ne rešavaju se”.

” Zbog obmanjivanja javnosti u proteklih godinu dana i iznošenja decidnih a neistinitih tvrdnji da zagadjivač Lupnjače i ; Zapadne Morave nije kompanija ‘Sloboda’, zbog ignorisanja nalaza i izveštaja nadležnih stručnih službi i inspekcija, kao i zbog zataškavanja i nerešavanja ovog ekološkog akcidenta, tražimo da Todorović i Djoković odmah i bezuslovno podnesu neopozive ostavke na funkcije”, navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri traže da odgovornost za zagadjenje reka Lupnjača i Zapadna Morava snose i direktor kompanije “Sloboda” Zoran Stefanović i ; ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je juče da se u vojnoj kompaniji “Slobda” dogodio “akcident” koji je uzročnik masnih mrlja koje su se u subotu pojavile u rekama Lupnjača i Zapadna Morava.

Todorović je rekao na konferenciji za novinare da masne mrlje izlaze u reku Lupnjaču, koja prolazi kroz krug kompanije “Sloboda”, iz cevi koje vode iz kompanije i da poseduje fotografije koje to dokazuju.

Reka Lupnjača se uliva u Zapadnu Moravu.

U Zapadnoj Moravi su poslednjih godinu dana prisutne masne mrlje, zbog čega kupališna sezona na toj reci ove godine nije ni počela.

Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Čačku je više puta upozoravao da je Zapadna Morava zagadjena i da je registrovana velika količina masti i ulja.

Gradsko rukovodstvo Čačka ranije je isticalo da ne zna ko je zagadjivač Zapadne Morave.

Beta