KOPENHAGEN – Zbog požara koji su zahvatili velike površine arktičkog regiona i prašume Amazone, čelnici Parlamentarne skupštine OEBS pozivaju na kratkoročne i hitne reakcije, ali i na veću dugoročnu pažnju u suočavanju s izazovima očuvanja planete, uključujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biološke raznolikosti.

Gruzijska parlamentarka Sofio Kacarava, predsedavajuća Odboru za ekonomsku i životnu sredinu OEBS PS, nazvala je da ono što se događa na Arktiku i u Amazoniji pozivom na buđenje čovečanstva, navodi se u saopštenju OEBS.

“Ono što vidimo da se odvija u prašumama u Brazilu, kao i šumama na Aljasci, severnoj Kanadi i Sibiru, jasan je pokazatelj da klimatske promene uzimaju danak na alarmantne i nepredvidive načine”, rekla je Katsarava.

Katsarava je pozdravila odluku G7 da pruži logističku i finansijsku podršku u borbi protiv požara u Amazoniji, ali je pozvala da se preduzmu dodatne akcije kako bi se istražili uzroci požara i preusmerili politike koje im mogu doprineti, poput krčenja šuma.

Specijalni predstavnik PS OEBS-a za arktička pitanja, norveška parlamentarna poslanica Toril Eidshajm, izrazila je zabrinutost zbog situacije na Arktiku, rekavši da su nedavni požari dodatni dokaz da se region suočava sa nezapamćenom ekološkom krizom, navodi se u saopštenju.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here