KRAGUJEVAC – U okviru drugog ciklusa projekta “Znanjem do posla”, oko 200 mladih bez posla trenutno pohadja dvomesečne praktične obuke kod poslodavaca za 13 deficitarnih zanimanja u Kragujevcu, Čačku, Prijepolju, Loznici i Kraljevu.Kako je agenciji Beta rečeno u neprofitnoj organizaciji Business Innovation Programs (BIPS), u četiri kompanije u Kragujevcu obučava se 36 mladih za zavarivača-bravara, a po 10 polaznika prolaze obuke za gradjevinske radnike, operatere u proizvodnji gumenih profila i stručno-komercijalne saradnike u farmaceutskoj industriji.

U Kragujevcu se obučava i 14 mladih za zanimanje barmen-koktel majstor, devet vaspitača a osam polaznika je na obuci za vozača gradjevinskih mašina.

Kod poslodavaca u Prijepolju organizovane su praktične obuke za 30 prelaca i 15 šivača u tekstilnoj industriji, a u Čačku za devet CNC operatera i četiri operatera na liniji za profilisanje.

U kompaniji “Adient” u Loznici obučava se 40 mladih za operatere u proizvodnji navlaka za automobilska sedišta.

Programi praktičnih obuka na radnom mestu za nezaposlene do 30 godina starosti realizuju se u okviru drugog ciklusa projekta “Znanjem do posla”, uz finansijsku podršku Švajcarske organizacije za razvoj i saradnju-SDC.

Partneri projekta u Kragujevcu su Business Innovation Programs (BIPS) i Razvojni biznis centar (RBC).

Kroz kraću teorijsku i dvomesečnu praktičnu obuku u kompanijama, mladi stiču znanja i veštine za tražena zanimanja a najbolji praktikanti imaju mogućnost da se zaposle.

Od marta je oko 230 mladih u Kragujevcu, Kraljevu i Loznici završilo obuke za osam deficitarnih zanimanja a u programima učestvuje oko 30 kompanija.

Beta