BEOGRAD – Posle sastanka dela opozicije u opštini Stari grad medijima je preneta poruka, da su one organizacije koje su bile prisutne, pri stavu da na izbore ne treba izaći, međutim, takve zajedničke odluke još nema.

Prema rečima predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa, jedan deo organizacija je izneo stavove da će u narednih dvadesetak dana doneti odluku o neučestvovanju na izborima, drugi deo organizacija je saopštio da će te odluke doneti kasnije, a neki su, kaže, svoje odluke vezali za raspisivanje izbora.

Ðilas se osvrnuo na situaciju u medijima, rekavši da je u periodu od tri meseca predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić njegovo ime pomenuo 1.200 puta, a da, kaže, on nije mogao da odgovori.

On je istakao da je njegova stranka pokrenula inicijativu da se bojkot izbora proglasi još u junu, ali da će to učciniti 1. septembra za kad je zakazana sednica Glavnog odbora i Predsedništva stranke, navodeći da je za SzS Sporazum sa narodom u kome piše da neće na izbore pod ovim uslovima – sveto pismo.

“Svesni smo da odluka o neučestvovanju na izborima nije laka. Svesni smo da će biti pritisaka na ljude da izađu, ali svesni smo da nas niko ne može terati da skačemo u bazen bez vode i da traži od nas da plivamo”, rekao je Ðilas.

Kako je rekao, za sada ne može da kaže kako će se koja organizacija opredeljivati, ali da je svakako za zajednički stav SzS neophodno da svaka stranka i organizacija donese pojedinačnu odluku o bojkotu.

“Narodna stranka je to učinila pre nekoliko dana, Dveri će sledeće nedelje, Stranka slobode i pravde će 1. septembra, ostali će, mislim u prvih 15 dana septembra”, rekao je Ðilas.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Narodne stranke, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Dveri, Inicijativa 1 od 5 miliona, Ne davimo Beograd, Dosta je bilo, Nove stranke, PSG, Stranka modern Srbije. Sastanku se nisu odazvali predstavnici Demokratske stranke Srbije.

Tanjug