SARAJEVO – Ambasade SAD, Francuske, Velike Britanije, Italije i Nemačke u Bosni i Hercegovini zajedničkim saopštenjem su istakle da političke stranke treba da postignu komprimis i konsenzus kako bi se formirala nova vlast na nivou BiH.

“Odluka o odlaganju jučerašnje sednice Predsedništva BiH ističe potrebu za kompromisom i izgradnjom konsenzusa političkih stranaka i lidera u BiH”, piše u zajedničkoj izjavi.

Ambasade pet zemalja su naglasile da su i dalje posvećene osiguranju mira i stabilnosti koji će doneti prosperitet svim gradjanima BiH.

“Formiranje vlasti i nastavak napretka prema reformama koje su u skladu s postojećim ciljevima i opredeljenjima spoljne politike, ključni su naredni koraci za BiH i njenu budućnost”, stoji u zajedničkom saopštenju pet ambasada.

Navodeći da su njihove zemlje “i dalje čvrsto privržene snažnim i delotvornim državnim institucijama”, ambasade SAD, Francuske, Velike Britanije, Italije i Nemačke su pozvale političke lidere da u potpunosti poštuju Ustav i zakone BiH, te da deluju u skladu s njima.

Tu izjavu je podržala ;i delegacija EU u BIH.

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a su ranije postigli sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, ali se usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji znači aktiviranje MAP-a – Akcionog plana za ulazak u NATO pojavilo kao “kamen spoticanja” za realizaciju tog sporazuma.

Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH – Željko Komšić i Šefik Džaferović, saopštili su da neće podržati izbor Zorana Tegeltije (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara BiH ako se prethodno ne usvoji ANP, pozivajući se na odluku Predsedništva iz 2009. godine kojom je BiH zatražila članstvo u tom vojnom savezu.

Mdjutim, treći, srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da neće podržati usvajanje ANP-a, pozivajući se na Rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti BiH.

Beta