STOKHOLM – Iranski novinar, koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Zarifa po nordijskim zemljama, napustio je delegaciju u Švedskoj i zatražio dozvolu boravka, objavile su švedske vlasti.

Švedska kancelarija za migracije potvrdila je da je 21. avgusta primila zahtev od Amira-Tohida Fazela, političkog novinara iranske ultrakonzervativne agencije Moj, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Reč je o novinaru koji je objavio popis iranskih zvaničnika koji navodno imaju dvojno državljanstvo sa zemljama koje iranska vlada smatra neprijateljskim, navodi list i podseća da Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu osobama s dvojnim državljanstvom.

“Iranska vlada je službeno najavila da će me tužiti”, rekao je Amir-Tohid Fazel na švedskoj državnoj televiziji SVTi.

On je ispričao da ga je 20. avgusta, dok se nalazio u Švedskoj, putem interneta kontaktirao kolega i rekao mu da su četiri policajca u civilu došla u novinsku agenciju s nalogom za njegovo hapšenje.

Dan kasnije novinar je uspeo da se udalji od delegacije iako je Zarifa čuvalo 48 osoba.

Fazel je izbegao da iznese mišljenje o iranskoj politici.

“Ultrakonzervativan dnevni list Kejhan me povezuje s reformistima, dok me Iran, zvanični dnevni list iranske vlade smatra sastavnim delom fundamentalista”, rekao je Fazel.

Zarif je krenuo na svetsku diplomatsku turneju 17. avgusta u Kuvajt, pa u nordijske zemlje, nakon kojih odlazi u Francusku.

Iran se nalazi na 170. mestu (od 180 zemalja) na svetskom popisu slobode štampe za 2019. koji su izradili Novinari bez granica, navodi Jutarnji list.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here