PODGORICA – Zatvorenici u Kazneno-popravnom domu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija pre tri dana su organizovali pobunu. Uprava spuškog zatvora morala je hitno da reaguje kako bi sprečili veći incident, a organizatori pobune po kazni su smešteni u samice u različitim jedinicama zatvora. Iz uprave UIKS-a Danu su potvrdili da je došlo do incidenta kada je nekoliko zatvorenika odbilo naređenje zatvorskih službenika.

“Dana 2.8.2019, oko 17 časova,u organizacionoj jedinici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Kazneno-popravni dom Podgorica, u delu D paviljona, došlo je do odbijanja naređenja od strane određenog broja zatvorenika, koje je izdato od strane službenika obezbeđenja UIKS-a u vršenju službenih obaveza. U cilju sprovođenja datog naređenja, službenici obezbeđenja su, u skladu sa zakonom, prema tim zatvorenicima preduzeli posebne mere predostrožnosti (odvajanje od ostalih zatvorenika), a protiv njih će, u skladu sa procedurom, biti sprovedeni i disciplinski postupci radi utvrđivanja njihove eventualne disciplinske odgovornosti. Ovom prilikom nije došlo do upotrebe sredstava prinude prema zatvorenicima”, saopštili su iz UIKS-a.

Incident se dogodio u paviljonu D spuškog zatvora, kada su komandiri u jednu od tamošnjih ćelija pokušalili da dovedu osuđenika iz Albanije na odsluženje kazne zatvora. Zatvorenici iz tog dela spuškog zatvora odmah su se usprotivili i preduzeli mere kako bi onemogućili komandire da dovedu Albanca u ćeliju.

Prema saznanjima Dana, nekoliko njih stalo je na rešetke ulaza u to krilo. Pošto pregovori nisu urodili plodom, šef smene pozvao je pojačanje kako bi spriječio da dođe do većih nereda.

Odmah su identifikovani zatvorenici koji su organizovali pobunu, koji su sprovedeni u samice. O svemu je obaveštena uprava UIKS-a, koja je inicirala pokretanje disciplinskih postupaka protiv robijaša koji su remetili mir i prekršili propise zatvora.