VAŠINGTON – Sudija američkog Vojnog suda zakazao je za 11. januar 2021. godine dugo odlagani početak suđenja za ratne zločine za petoricu ljudi, koji se nalaze u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo bej, pod optužbom da su planirali terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD.

Pukovnik ratnog vazduhoplovstva V. Šejn Koen upisao je taj datum u raspored rada u okviru pripremnih aktivnosti za sudenje.

Koen je rekao da će suđenje, koje će biti održano u bazi Gvantanamo bej na Kubi, biti puno administrativnih i logističkih izazova, prenoi AP.

SAD su optužile grupu predvođenu Pakistancem Kalidom Šeihom Mohamedom za ratne zločine, uključujući terorizam, otmicu i blizu 3.000 ubistava zbog njihove navodne uloge u planiranju i pružanju logističke podrške za napade 11. septembra. 

Za dela koja se optuženima stavljaju na teret može im biti izrečena smrtna kazna, ako budu osuđeni pred vojnom komisijom koja je osnovana u okviru “rata protiv terorizma” i kombinuje elemente vojnog i građanskog prava, navodi AP.

Mohamed, visoki pripadnik Al Kaide, priznao je da je bio “mozak operacije” napada 11. septembra i drugih erorističkih akcija. 

Petorka je zatvorena u Gvantanamu od septembra 2006. godine, nakon nekoliko godina provedenih u tajnim zatvorskim ustanovama CIE.

Tanjug /Foto :Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here