PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da očekuje od Srbije da u duhu dobre prakse koje se Crna Gora pridržava ispoštuje obaveze u slučaju Branke Milić, osuđene na tri godine zatvora u zbog pokušaja terorizma.

Jedna od osuđenih u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016, Branka Milić, koju je Viši sud osudio na tri godine zatvora, još se nalazi u ambasadi Srbije u Podgorici, prenosi TVCG.

Ona se u ambasadi nalazi od 23. novembra 2018, kada je nezadovoljna postupanjem sudskog veća Višeg suda u Podgorici napustila suđenje i “preselila se” u ovo diplomatsko predstavništvo.

“Pitanje Branke Milić predstavlja jednu od nerealizovanih obaveza Srbije u odnosu na pravne postupke između dve države. Ono je prisutno u svim diplomatskih komunikacijama prilikom susreta na različitim nivoima. Ministarstvo spoljnih poslova preduzima sve radnje koje mu stoje na raspolaganju, a od nadležnih organa Srbije očekujemo postupanje u skladu sa ranijim zahtevima, u duhu dobre prakse koje se Crna Gora pridržava”, saopštili su TVCG iz Ministarstva.

Milić je, kako prenosi RTCG, mesecima nedostupna nadležnim organima Crne Gore, koji od novembra prošle godine čekaju odgovor Srbije na zahtev da im se omogući ulazak u prostorije ambasade.

I dok su iz Ministarstva spoljnih poslova za RTCG kazali da je pitanje Branke Milić jedno od nerealizovanih obaveza Srbije, RTCG navodi da od srpskog Ministarstva spoljnih poslova, u odnosu na slučaj Milićeve, nije dobila odgovor od februara ove godine.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova 29. novembra prošle godine uručilo je ambasadoru Srbije notu sa zahtevom da se omogući ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije ambasade.