KIJEV/JERUSALIM – Ukrajinske i izraelske vlasti objavile su danas hapšenje Izraelca koji ima i državljanstvo SAD, osnivača velike bande za prodaju droge preko interneta.

On je pre dva dana pobegao na aerodromu u Kijevu tokom pokušaja deportacije u Izrael.Izraelska policija je saopštila da je Amos Dov Silver uhapšen jutros u zajedničkoj akciji ukrajinske i izraelske policije.

Uhvaćen je u Umanu, 200 kilometara južno od Kijeva, gde se okupljaju jevrejski hodočasnici.

Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) najavile su da će Silver uskoro biti deportovan, prenosi Frans pres.

Uhapšeno je i troje osumnjičenih da su pomagali Silveru da pobegne s kijevskog aerodroma, navode izvori.

Silver je uhapšen u martu i osumnjičen je da vodi najveću bandu za prodaju narkotika s vezama u Ukrajini, Nemačkoj, Izraelu i SAD, koja je koristila aplikaciju “Telegram mesidžing” (Telegram messaging).

Policija je zatvorila to virtualno tržište marihune i uhapšeno je 42 osumnjičenih u više zemalja, a aprila su tužioci podneli optužnice protiv 27 osumnjičenih, navode izraelski mediji..

Medju optužbama su razna krivična dela trgovine drogom, doprinosa delikvenciji maloletnika, posedovanja droge, opstrukcije pravde, pranja novca i utaje poreza.

U to vreme hapšenja izraelska policija je tvrdila da je obrt mreže dostizao nekoliko stotina miliona šekela (desetine miliona evra).

Izraelska policija je navela da su osoba koja je uhapšena u Ukrajini i njeni saučesnici prodavali ne samo kanabis, već i ekstazi, LSD, kokain i druge vrste droge.

Beta