BEČ – U slučaju “afere Ibica”, koja je srušila austrijsku vladu kancelara Sebastijana Kurca, očigledno je bilo propusta pravosuđa u istrazi, proizilazi iz odgovora Ministarstva pravosuđa na poslanički upit.

Ministar pravosuđa Klemens Jabloner branio je pravosuđe, ali je potvrdio “čudna dešavanja”.

“Afera Ibica” je naziv slučaja video snimaka od pre dve godine, koji su objavljeni nedelju dana pred ovogodišnje izbore za Evropski parlament, a na kojima doskorašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe jednog navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Nakon objavljivanja snimaka Štrahe je podneo ostavku na sve političke funkcije, a Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom Slobodarskom partijom (FPO), nakon čega je i parlament izglasao nepoverenje kancelaru i njegovom predloženom kabinetu eksperata.

Iz odgovora ministra proizilazi da je iste večeri kada je objavljen snimak 18. maja Više tužilaštvo u Beču dobilo nalog da analizira snimke i proceni da li postoje krivična dela.

Nakon 24 sata, Više tužilaštvo dobija nalog da nabavi kompletan video materijal, a gotovo istovremeno taj zahtev upućen je i Tužilaštvu za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije.

Koliko brzo je pravosuđe reagovalo na početku, toliko je čudna odluka o razdvajanju istrage, koja je kasnije doneta.

Naime, postupak protiv Štrahea i njegovog tadašnjeg potpredsednika stranke Johana Gudenusa prebačen je u nadležnost Tužilaštva za privredni kriminal i korupciju, dok je istraga u vezi sa osobama koje stoje iza video snimaka predata državnom tužilaštvu.

Obe pravosudne ustanove ne izjašnjavaju se o toku istrage, jer je slučaj proglašen poverljivim.

Inače, do današnjeg dana nije, prema pisanju bečkog dnevnika “Esterajh”, bilo saslušanja “tvoraca” video materijala.

Tanjug