BEOGRAD – Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je danas na opasnost da se u Kašmiru ponovi masakr i etničko čišćenje muslimana, poput onog pre 24 godine u Srebrenici.”Zar će svet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom”, naveo je Kan na Tviteru, preneo je Radio slobodna Evropa.

“Želim sa upozorim medjunarodnu zajednicu da, ako dozvoli da se to dogodi, to će imati ozbiljne posledice i izazvaće reakcije u muslimanskom svetu koje pokreću radikalizaciju i cikluse nasilja”, dodao je Kan.

Kako dodaje RSE, te uzjava je usledila nakon što je Indija 5. avgusta ukinula specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Kašmir je pod ključem već više od sedam dana, s prekidom mobilne, fiksne i internet mreže i ograničenjima poput policijskog časa koji ljudima zabranjuju okupljanje.

Zvničnici su u sredu saopštili da su ta ograničenja ublažena u regionu hinduističke većine Džamuu.

Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju specijalnog ustavnog statusa Kašmiru, i njegovo premeštanje iz kategorije savezne države u teritoriju, osloboditi to područje od separatizma.

Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti. U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama bezbednosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći deo stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega. Prvi rat je okončan 1948. podelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN o budućem statusu. Taj referendum nikada nije održan, prenosi RSE.

Beta