BEOGRAD – Na Kosovu je za sedam meseci ove godine 13 radnika izgubilo živote na radu, a još tri su preminula usled povreda, objavio je portal Kossev.

“Radnici su primorani da na temperaturama od 30 stepeni rade za platu izmedju 130 i 170 evra. Mnogi radnici nemaju ugovore niti zdravstveno osiguranje, a često se dešava da im se ne uplaćuje ni penzijsko osiguranje, poručili su iz sindikata radnika privatnog sektora na Kosovu”, naveo je portal prenoseći Gazetu Express.

Sindikat je ukazao i da ima mnogo radnika koji usled zadobijenih povreda nikada neće moći da se vrate na svoja radna mesta.

Krivicu pripisuju vlasti i liderima, navodeći da su uništili profesionalnu radnu snagu “nameštajući im puteve ka inostranstvu”, da su sebi pet puta povećali plate, dok od 2011. plate radnika u privatnom sektoru iznose izmedju 130 i 170 evra, što, kako navode, nije slučaj nigde u regionu.

“Ne primenjuje se Zakon o radu, kao ni drugi zakoni kojima se štite prava radnika. Ne postoji zakon o zdravstvenom osiguranju, fond ili finansijska podrška za porodice radnika koji su izgubili živote na radnom mestu”, navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaju da se “najbogatijim ljudima dodeljuju pare za lečenje, ali ne i radnicima koji nemaju dovoljno ni da se sahrane”.

Sidnikat radnika privatnog sektora na Kosovu je ocenio da “radnicima ovo nije uradio ni srpski okupator” i poručio da ne znaju “koja će laž piti vodu pred radnicima jer smo već blizu izbora”.

Beta