BEOGRAD – Britanski premijer Boris Džonson podiže ulog u insistiranju da zemlja izadje iz Evropske unije do 31. oktobra, s dogovorom ili bez njega, upravo pošto je procureo poverljivi dokument vlade u Londonu koji predvidja pogubne posledice haotičnog napuštanja Unije, dok medju protivnicima izlaska bez dogovora u Velikoj Britaniji ne postoji saglasnost kako sprečiti takav ishod, pišu svetski mediji.

Sve izgledniji Bregzit bez dogovora mogao bi da razori britansku privredu, infrastrukturu i društvo, navela je britanska vlada u poverljivom dokumentu koji je procureo u medije, piše Vašington post.

U izveštaju se navodi da će troškovi hrane i socijalne nege porasti i da bi moglo da dodje do poremećaja u snabdevanju lekovima. Zastoji na granicama bi mogli omesti snabdevanja gorivom, a luke bi se posle ozbiljnih poremećaja delimično oporavile posle tri meseca, sa smanjenjem saobraćaja za 50 do 70 odsto, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predstavnici britanske vlade tvrde da je dokument zastareo i da je vlada poslednjih nedelja pojačala pripreme za izlazak bez dogovora, ukazuje Vašington post i podseća na upozorenje kritičara Bregzita da bi izlazak iz EU bez dogovora oštetio britansku privredu, devalvirao funtu i stvorio nestabilnost.

Procureli dokument ukazuje na nevolje koje je Džonson spreman da nametne Velikoj Britaniji sledeći ekstremnu opciju favorizovanu od manjine, za koju nije dobio podršku na izborima, piše Fajnenšel tajms, uz ocenu da je reč o “ludoriji monumentalnih razmera”.

Mada predstavnici vlade tvrde da je reč o najgorem scenariju iz zastarelog dokumenta koji je medijima prosledio nezadovoljan ministar, državni službenici su jasno stavili do znanja da navodi iz izveštaja nisu zastrašivanja, već realistične pretpostavke, dodaje britanski list.

Tvrdnje iz izveštaja, predstavljenog vladi ranije ovog meseca, ne iznenadjuju, navodi Fajnenšel tajms, i ukazuje da je novo jedino da javnost sada ima priliku da pročita detalje koji odražavaju upozorenja na Bregzit bez dogovora, koja su ministri ranije čuli od državnih službenika.

S druge strane, Džonson insistira da će njegov tvrd stav primorati EU da poboljša dogovor o izlasku, ukazuje Fajnenšel tajms, uz ocenu da britanski premijer igra igru kukavica, ali da EU za sada nije trepnula.

Nikakva džonsonovska razmetanja neće ublažiti posledice Bregzita bez dogovora, zbog čega kompanije moraju da se pripreme na najgore. Mada je tvrdi Bregzit nepoželjan, bila bi ludost ignorisati ono što bi moglo biti realnost za nešto više od 10 nedelja, zaključuje list.

U svom prvom putu u inostranstvo kao šef britanske vlade, Džonson će se ove nedelje sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kako bi ih ubedio da se napravi novi dogovor o Bregzitu, piše Rojters.

Velika Britanija ide ka ustavnoj krizi i suočavanju s EU pošto je Džonson više puta obećao da će zemlja izaći iz Unije 31. oktobra bez dogovora ako Brisel ne pristane na nove pregovore o razlazu, ocenjuje Rojters. EU je do sada, ukazuje agencija, više puta odbijala da ponovo otvori Sporazum o povlačenju koji uključuje spornu zaštitnu meru “bekstop” za granicu Velike Britanije i Irske.

Džonson će podići ulog oko Bregzita tokom posete Nemačkoj i Francuskoj porukom da Velika Britanija izlazi iz EU 31. oktobra sa dogovorom ili bez njega, ocenjuje Blumberg i dodaje da će britanski premijer reći Merkel i Makronu da EU mora da ponudi novi dogovor ili će se suočiti s izlaskom Velike Britanije bez dogovora.

Kabinet premijera je saopštio da će Džonson reći da britanski parlament “neće, i ne može, poništiti referendum”, ukazuje Blumberg i objašnjava da je u jednom procurelom pismu Džonson rekao da Brisel prosto neće pristati na kompromis sve dok veruje da postoji i najmanja mogućnost da parlament u Londonu blokira Bregzit 31. oktobra.

Džonson je pod sve većim pritiskom da pozove parlament da prekine letnju pauzu kako bi raspravljao o Bregzit krizi‚ ali je britanski premijer rekao da bi parlament mogao biti suspendovan kako bi se sproveo Bregzit, ukazuje Blumberg.

Velika Britanija ide ka Bregzitu bez dogovora u vreme dok rastu strahovi za globalnu privredu u vreme eskalacije trgovinskog sukoba SAD i Kine. Uz to, navodi Blumberg, funta je u avgustu pala na najniži nivo od referenduma 2016. godine, a britanska privreda je u tromesečju od aprila do juna imala prvo smanjenje u više od šest godina.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je juče da će uraditi sve što je neophodno da spreči Bregzit bez dogovora i da su neophodni parlamentarni izbori, prenosi BBC.

Džonson, čija većina u parlamentu ima jednog poslanika više od opozicionih stranka, odbacio je održavanje izbora pre roka za Bregzit. Korbin, medjutim, traži da se vladi izglasa nepoverenje, čime bi počeo ključni period od 14 dana, posle čega bi automatski bili raspisani parlamentarni izbori ako se ne nadje većina za alternativnu vladu, navodi BBC.

Tokom te dve nedelje Korbin želi da bude privremeni premijer, a onda da odloži Bregzit i raspiše vanredne izbore. Ipak, liderka opozicionih liberaldemokrata Džo Svinson kazala je da je Korbin “polarizujuća” figura i sugerisala da bi bolja opcija za šefa privremene vlade bio poslanik konzervativaca Ken Klark, protivnik izlaska iz EU, ili bivša liderka laburista Harijet Harman, dodaje britanski servis.

Mada je Korbin rekao da će uraditi sve što je neophodno da se spreči Bregzit bez dogovora, on to neće učiniti, ocenjuje kolumnista liberalnog Gardijana Sajmon Dženkis.

Korbin neće ostaviti po strani stranačku retoriku i okupiti parlamentarnu koaliciju koja bi mogla da spreči izlazak bez dogovora, niti će otvoriti put drugim potencijalnim i manje spornim liderima, navodi Dženkis i ocenjuje da svaka Korbinova reč otežava liberaldemokratama ili konzervativcima koji ne podržavaju Bregzit da mu daju podršku, makar i privremeno.

Beta