PRIŠTINA – Opozicioni Pokret Samoopredeljenje smatra da to što je sednica parlamnta o raspuštanju skupštine zakazana za 22. avgust, “igrom” kosovskog predsednika Hašima Tačima.

Poslanik tog pokreta Dželal Svecla smatra da je ta sednica mogla biti zakazana mnogo ranije.

On za prištinski portal Ekonomist onlajn podseća da je Samoopredeljenja tražilo da kosovska skupština bude raspuštena što je pre moguće kako bi se, kako kaže, prešlo I na druge korake koji bi vodili raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

“Jedina sumnja koja nam pada na pamet je da je to igra u poslednjem trenutku predsednika (Tačija), jer sa njim imamo izuzetno gorka politička iskustva “, rekao je.

Svecla odbija mogućnost stvaranja tehničke vlade, ali ne isključuje da će biti takvih pokušaja da bi se odložio izborni pročes.

“Sumnjamo da će pokušati formiranje tehniičke vlade, ali mislimo da u tome neće uspeti.

Objašnjava da na političkoj sceni trenutno postoje dve opcije – jedna je, kaže, za promene, a druga za kontinuitet, a okosnica ove druge je Demokratska partija Kosova, Kadrija Veseljija.

Predsedništvo parlamenta odredilo je 22. avgust za sednicu parlamenta na kojoj će biti raspuštena skupština, nakon neopozive ostavke Ramuša Haradija na premijersku poziciju.

Tači je prethodno od stranaka zatražio da se opredele za formiranje tehničke vlade.

Tanjug