BEOGRAD – Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je hitno raspuštanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog prikrivanja izveštaja o monitoringu medija tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine, a koji je danas objavio CINS.U izveštaju se jasno vidi da je vladajuća SNS bila povlašćena, da su elektronski mediji sa nacionalnim pokrivanjem kršili zakone i da je trebalo je da snose posledice zbog toga, kao i da je Savet REM svesno tri godine to skrivao to od građana Srbije, kaže se u saopštenju tog pokreta.

PSG smatra da sada “postoje i dokazi da Savet REM radi direktno u korist vladajuće stranke i da više ne ispunjava ni minimum uslova da reguliše medije u Srbiji, što ni do sada suštinski nije radio”.

“Podsećamo da su 2017. godine, kada su se održavali predsednički izbori, odbili da urade bilo kakav izveštaj i posmatraju rad medija, što im je osnovna dužnost, a što je dovelo do dodatnog pogoršanja slobode medija i javne reči”, kaže se u saopštenju.

PSG je pozvao poslanike Skupštine Republike Srbije da hitno pokrenu razrešenje članova Saveta REM “zbog ; toga što je utvrđeno da su nesavesno i nepravilno radili, i zanemarivali i nesavesno ispunjavali svoje obaveze što je dovelo do većih smetnji u radu REM, kako je to predviđeno Zakonom o elektronskim medijima”.

Beta