BEOGRAD – Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), koja je deo vladajuće koalicije, smatra da je poziv na bojkot dela opozicije pre traženje alibija za nedostatak podrške, nego efikasno sredstvo političke borbe, dok, sa druge strane, opoziciona “Dosta je bilo” poručuje da je pretnja bojkotom “najbolji put do fer i poštenih izbora”.

SDPS, čiji je predstavnik učestvovao u prvom razgovoru vlasti i dela opozicije prošle nedelje na FPN-u, u saopštenju ocenjuje da su izbori uvek bili način da se ispita raspoloženje javnosti i građana, dok je bojkot uvek produbljivao krizu, koja je pre ili kasnije morala da se razreši jedino izborima. 

“Prekid već započetog dijaloga o izborima i poziv na bojkot, pre predstavlja traženje alibija za nedostatak podrške u biračkom telu, nego efikasno sredstvo političke borbe”, smatraju u toj stranci.

Dodaju da bojkot izbora jeste jedan od legitimnih vidova političke borbe, ali je za stranke koje mu pribegavaju rizičan i vrlo često kontraproduktivan potez, koji je neretko dovodio i do njihovog nestajanja.

“Naravno da uvek postoji prostor za poboljšanje izbornog zakona i izbornih uslova, ali do toga ne može da se dođe nikakvim ultimatumima, već razgovorom i dijalogom, koji će dovesti do zajedničkih rešenja“, poručuju iz SDPS-a.

Sa druge strane, u Dosta je bilo, koji nije učestvovao u prvom razgovoru na FPN-u, kažu da je bojkot republičkih izbora poslednja mera, kada sve ostalo ne daje nikakav rezultat.

D jB navodi uslove da bi, kako kažu, pretnja bojkotom bila uspešna i da bi se ostvarili uslove za fer i poštene izbore, među kojima su: fer pristup medijima, sređivanje biračkih spiskova, snimanje biračkih kutija, “a ne birača”, i neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora.

Smatraju i da je neophodno razgovore o uspostavljanju fer izbornih uslova prebaciti u Skupštinu Srbije, čiji bi, kažu, rezultat bila zakonska rešenja koja bi potom parlament usvojio.

„Pretnja bojkotom je jedini i najdelotvorniji način za postizanje cilja: fer i poštenih izbora“, navode u ÐB, ali i navode da “LDP, LSV, SRS, SMS, Šapić, DS S i fantomski pokreti pod kontrolom SNS-a ne moraju da učestvuju u bojkotu da bi bojkot bio uspešan”.

Tanjug