SARAJEVO – Na 25. Sarajevo film festivalu, u okviru programa Avant Premiere Gala, u Cinema Cityju sinoć su prikazane prve dve epizode kriminalističke serije “Besa”, čija napeta priča o čvrstom obećanju koje se mora održati i po cenu života garantuje da će publiku držati na rubu stolice tokom svih 12 epizoda, saopštili su danas producenti.

Navedeno je da je serija, koja je oduševila publiku festivala u Sarajevu, nastala u medjunarodnoj koprodukciji Adrenalin i Red Planet Pictures, a radjena je prema najvišim produkcijskim standardima.

“Besa” je okupila i medjunarodnu i regionalnu ekipu autora i glumaca, predvodjenu poznatim britanskim scenaristom Tonijem Džordanom (Tony Jordan), proslavljenim sa TV serijama Hustle i Life on Mars.

Džordan, glavni pisac i kreator serije, zajedno sa scenaristom Mladenom Matičevićem i timom pisaca iz regiona, a po originalnoj ideji Srdjana Šapera, kreirao je prvi regionalni serijal koji zadovoljava sve standarde poznatih britanskih dramskih serija, ističe se u saopštenju.

Serija se bavi porodicom kojoj se život dramatično menja kada lavirint nepredvidivih okolnosti ukrsti puteve Uroša, običnog čoveka, i Dardana, regionalnog šefa mafije.

“Rad na ‘Besi’ bilo je jedno fantastično iskustvo zato što je priča odlična, jer je ceo region na neki način učestvovao u njenom stvaranju i treba da bude ponosan na jedan ovakav projekat. Odlična produkcija i glumačka ekipa. Lepo je videti da originalne drame, kao one koje se mogu videti širom sveta, dolaze i sa Balkana i da predstavljaju univerzalne priče sa kojima možemo svi da se identifikujemo i budu zanimljive gledaocima širom sveta”, izjavio je Džordan.

Pod rediteljskom palicom Dušana Lazarevića, serija u kojoj uloge ostvaruje 200 glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, ali i Albanije, Velike Britanije i Francuske, snimana je 120 dana na atrkativnim lokacijam širom regiona.

Lazarević je rekao da je uloženo puno truda da jedna dobro smišljena žanrovska priča, netipična za ovo područje, na autentičan način bude utkana u istorijski i kulturološki milje i mentalitet naroda ovog prostora.

“Volim ovaj projekat i verujem u njega od prvog dana, i verovatno sam iz toga crpela snagu da guram do kraja najbolje što umem. Danas sam srećna kad vidim kako publika reaguje, i to mi je najveća nagrada”, kazala je producentkinja serije Tea Korolija.


Beta