NOVI SAD – Dom zdravlja Novi Sad uozorio je danas roditelje djaka-prvaka da vode računa o tome da školska torba njihove dece ne bude preteška i upozorio da u suprotnom može da dovede do različitih vrsta deformiteta.

“Računica je sledeća: masa torbe trebala bi da iznosi najviše 15 odsto telesne mase vašeg deteta. Ukoliko se previše optereti, kičmeni stub djaka prvaka nekada nije u mogućnosti da se izbori s pritiskom i nema adekvatnu podršku muskulature, a većina dece tog uzrasta već ima loše držanje tela, pa nošenje tereta od nekoliko kilograma ne ide u prilog dobre posture”, navodi se u preporukama Doma zdravlja.

Dodaje se da školska torba treba da ima široke, mekane bratele, da ne bude od kože, već od laganog i izdržljivog materijala, da ima ojačanje na ledjima i pojas koji se kopča oko struka, da bude odgovarajuće veličine, tako da dno ne ide ispod struka, a gornji deo ne ide iznad linije ramena i da ima više pregrada, kako bi sadržaj bio dobro rasporedjen.

“Rizik za razvoj deformiteta kičmenog stuba predstavljaju: preteška ili loše spakovana školska torba, nošenje školske torbe na jednom ramenu, nošenje školske torbe u jednoj ruci, neadekvatan radni prostor i radna stolica, fizička neaktivnost”, navodi se u preporukama.

Dom zdravlja Novi Sad preporučuje i kako da se spakuje školska torba: “na poledjini torbe pakovati veće knjige i sveske, a one lakše i manje slagati napred. Školski pribor treba da je od što lakšeg materijala i sve ono što se ne upotrebljava taj dan – ne treba da stoji u torbi. Patike i oprema za fizičko, ne treba da stoje u torbi, nego u posebnoj kesi, kao i blok za crtanje i bojice. Ručak i užina takodje mogu da se nose u posebnoj vrećici ili u torbi, ako nemaju preveliku masu”.

“Sedenje predstavlja aktivnost koju prvaci sve češće praktikuju i sasvim je logično da pronalaze način da to sebi olakšaju. Sedenje na visokoj ili niskoj stolici, sa jednim laktom na stolu, sa prekrštenim nogama ili brada naslonjena na prekrštene ruke samo su neki od primera kreativnosti mališana. Ovakvi položaji, ako se zauzimaju duži vremenski period i ponavljaju u vidu obrasca mogu da uzrokuju bolove, loše držanje tela, slabost muskulature i deformitete kičmenog stuba”, navodi se u preporukama.

Upozorava se da je, ukoliko neko iz porodice ima urodjene deformitete kičmenog stuba ili druge bolesti kostiju mišića i zglobova, potreban dodatni oprez, korekcija i praćenje navika mališana.

“Kako da to sprečite? Prilagodite im radni prostor, motivišite ih i aktivirajte. Stolica treba da je odgovarajuće visine, oba lakta na stolu i ledja ispravljena. Radni prostor treba da je osvetljen prirodnim svetlom i dopunjen veštačkim, da bude dovoljno zanimljiv ali ipak funkcionalan i stimulativan za učenje. U skladu sa mogućnostima, nabavite im rotacionu stolicu kako bi češće menjali položaj, a s vremena na vreme im stolicu zamenite pilates loptom i sedenje učinite zanimljivijim, ali i malo zahtevnijim”, navodi se u preporukama.

Upozorava se da ako se dete žali na bolove u ramenima, glavobolje, trnjenje u rukama, zamor i nije koncentrisan, ne prati nastavu ili ne može dugo da obavlja odredjenu aktivnost, treba obratiti pažnju na njegovo držanje, način sedenja, nošenja torbe, kao i na pojavu bilo kakvih deformiteta stopala, kolena, kukova ili kičmenog stuba.

“Posmatrajte ih, motivišite i potrudite se da se bave nekom fizičkom aktivnošću, kako bi se prevenirala većina poremećaja koji se javljaju u ovom uzrastu. Vaše je da im omogućite da pravilno rastu i razvijaju se, a najveća vam je obaveza da, zajedno sa njima, uživate u čitavom procesu sazrevanja”, naveo je Dom zdravlja Novi Sad.

Beta