PRIŠTINA – Istraživanje sprovedeno u Centralnoj Africi (CAR) potvrdilo je izveštaje Dejli tajmsa (Daily Times) o korupciji kao glavnom sredstvu koje je Srbija koristila u svojoj kampanji za opoziv priznavanja državljanstva Kosova od strane nekih afričkih zemalja, piše danas Koha Ditore.Mediji u Centralnoj Africi izvestili su da je šefica diplomatije te zemlje, Silvie Baipo Temon, u zamenu za 305.000 evra, potpisala pismo o opozivu priznanja Kosova bez konsultacije sa premijerom i odlučivanjem o tome u vladi, prenosi prištinski list.

Prema CNC-u, nakon istrage utvrdjeno je da se sredinom jula, ministarka Temon u Francuskoj sastala sa savetnikom potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koji ima nadimak Vlad.

Za njega se kaže da je Dačićev tajni izaslanik, koji ima zadatak da u Africi lobira protiv Kosova, podmićujući zvaničnike koji su spremni na to.

Na osnovu pisanja Dejli Tajmsa, Vlad je ponudio ministarki Temon 200 miliona centralnoafričkih franaka, što je oko 305.000 evra. Ubrzo nakon toga, pred medijima u Beogradu, Dačić je predstavio povlačenje priznanje.

U martu ove godine Koha ditore je pisala da je Vladimir Cizelj, koji je rođen u Sloveniji i ima srpsko i izraelsko državljanstvo direktno uključen u loiranje za povlačenje priznanja Kosova u državama Surinamo, Komore, Lesoto i Burundi podmićivanjem zvaničnika tih država.

Beta