JERUSALIM – Sukobi izmedju muslimanskih vernika i izraelskih policijskih snaga izbili su danas na svetom mestu, Brdu hrama u Jerusalimu u vreme vrhunca napetosti zbog poklapanja jevrejskih i muslimanskih verskih praznika.

Policija je rekla da su muslimanski vernici započeli nerede i da su upućivali “nacionalističke pozive” na Brdu hrama, svetom i za Jevreje i za muslimane.

Policajci su ih rasterivali suzavcem, gumenim mecima i drugim sredstvima za kontolu nereda.

Kako je navedeno, radi se na uspostavljanju javnog reda i zaustavljanju izgrednika.

Nasilje se proširilo na okolno područje i nekoliko muškaraca je opkolilo i napalo vozilo koje je vozio jedan Jevrejin u arapskom kvartu blizu jerusalimskog Starog grada, pre nego to ih je policajac oterao pucajući u vazduh. Dva osumnjičena su kasnije uhvaćena, preneli su izraelski mediji.

Policija je razmestila dodatne snage širom Jerusalima u očekivanju nereda tokom čitavog dana.

Političko rukovodstvo je donelo odluku da se danas Brdo hrama zatvori za nemuslimane jer danas počinje muslimanski praznik Eid al Adha (Kurban –bajram) kojim se slavi okončanje godišnjeg hodočaščća u Meku i jevrejski dan posta Tiša B’Av kada Jevreji žale zbog razaranja drevnih hramova koji su nekada stajali na Brdu hrama i svih katastrofa u istoriji Jevreja.

Na Brdu hrama, najsvetijem u judaizmu, sada se nalaze džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na steni i muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Na osnovu bezbednosne procene policija je rekla da bi nemuslimanima trebalo zabraniti ulaz na Brdo hrama gde su desetine hiljada muslimanskih vernika stigle tokom jutra.

Stotine Jevreja okupilo se na kapijama koje vode do svetog mesta .

Desničari su kritikovali premijera Benjamina Netanjahua što je Jevrejima zabranjen ulaz na Brdo hrama ocenivši da je taj potez sramotan i pozvali ga da promeni odluku.

Beta