LJUBLJANA – Sindikat slovenačkih seljaka zatražio je ostavku ministra za životnu okolinu i prostor Simona Zajca, koga smatraju objektivno odgovornim za veliku štetu koju poljoprivrednicima nanose medvedi i vukovi.

Sindikat Zajca okrivljuje za poslednji napad vučjeg čopora na turističko poljoprivredno imanje blizu Pivke, kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima, ali i za cjelokupno neregulirano stanje upravljanja divljim životinjama.

“Očuvanje tolikog broja divljih životinja u Sloveniji nije održivo. Država bi trebalo da odredi maksimalan broj medveda i vukova koje naše šume mogu da podnesu jer za ovoliki broj jednostavno nema hrane”, rekao je za mariborski list Večer Florjan Peternelj iz seljačkog sindikata, u koji su učlanjeni poljoprivrednici i vlasnici šuma.

Prema istraživanjima na koja se pozvao, u Sloveniji bi moglo da preživi samo oko stotinu smeđih medveda, prenosi Index.hr.

“Stanje je alarmantno jer neki njihov broj procenjuju i na hiljadu”, dodao je Peternelj.

“Kad je o vukovima reč, u šumama bi mogla opstati samo dva vučja čopora, dok ih je sada znatno više – procenjuje se da ih je više od stotinu”, rekao je on.

Slovenačka vlada je proletos posebnom uredbom odredila odstrel skoro 200 smeđih medveda i 11 vukova, čemu se protive nevladine organizacije koje se bave zaštitom divljih životinja zaštićenih zakonom jer kvote odstrela za ovu i sledeću godinu smatraju previsokima.


Tanjug