ANKARA – Turske vlasti su danas smenile tri izabrana gradonačelnika gradova na pretežno kurdskom jugoistoku Turske zbog navodnih veza s pobunjenicima i umesto njih postavile sopstvene ljude.

Gradonačelnici Dijarbakira, Mardina i Vana, članovi Narodne demokratske partije (HDP), smenjeni su zbog navodnih veza s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i zbog dokaza da su navodno pomagali tu ilegalnu organizaciju, navelo je tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni su uklonjeni oko pet meseci posle lokalnih izbora, što je podsetilo na sličan potez vlade učinjen 2016, kada su tokom vanrednog stanja posle neuspelog puča smenjene desetine gradonačelnika s jugoistoka i zamenjene vladinim nameštenicima.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je pre izbora upozorio da bi prokurdski gradonačelnici mogli biti zamenjeni u slučaju da pobede.

Optužbe na račun danas smenjenih gradonačelnika uključuju prisustvovanje sahranama pripadnika PKK, imenovanje ulica ili parkova po poznatim pobunjenicima i pevanje himne PKK, navodi se u saopštenju turskog MUP-a. Izneta je čitava lista optužbi protiv njih.

HDP je saopštila da su gradonačelnici Dijarbakira, Mardina i Vana svi dobili preko 50 odsto glasova na izborima i da je njihova smena “zasnovana na lažima i nezakonitoj osnovi”.

“Ovo je nov i i otvoreni politički udar. To takodje predstavlja otvoreno neprijateljski korak protiv političke volje kurdskog naroda”, navodi se u saopštenju te stranke.

Takodje, policija je danas uhapsila 418 ljudi osumnjičenih za veze s PKK, prenela je agencija Anadolija i dodala da su policijske operacije vršene u 29 provincija.

PKK, koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom organizacijom, od 1984. vodi oružanu pobunu protiv turske vlasti i u tom sukobu su život izgubile desetine hiljada ljudi.

Turska vlada optužuje političare iz HDP za veze s PKK a Erdogan ih često naziva teroristima i izdajnicima.

HDP tvrdi da se za prava Kurda i demokratiju bori pravnim i političkim sredstvima.

Nekoliko gradonačelnika i poslanika iz redova HDP, medju kojima i bivši lider Selahatin Demirtaš, nalaze se u zatvoru.

Beta