BEOGRAD – Uprava carina Srbije saopštila je danas da su carinici u avgustu sprečili 40 migranata da ilegalno pređu granicu, a od početka godine ukupno njih 935.

Kako je saopštila Uprava carina, ovog meseca najviše ilegalnih putnika, mahom iz Avganistana, otkriveno je na prelazu Horgoš, gde ih je u prikolicama kamiona najpre registrovao skener uređaj, a carinici su potom zaticali znak koji odaje njihovo prisustvo – presečenu, pa pomoću čiode i superlepka nanovo zaleplenu sajlu.

Najnoviji slučaj na tom prelazu otkriven je 29. avgusta, kada su u šleperu srpskih registarcija, koji je ka Mađarskoj prevozio otpadnu hartiju, pronađena tri “slepa putnika”.

Dan ranije, u dva navrata, sa granice ka Mađarskoj vraćena su su još šest Avganistanca: trojica u srpskom kamionu koji je prevozio tovar industrijske šljive za češko tržiše i još toliko u šleperu srpskih tablica koji se, natovaren pet bocama, uputio ka Mađarskoj.

Migranti su na Horgošu otkriveni i 20. avgusta, i to u teretnjaku makedonskih registracija koji je na relaciji Turska – Češka transportovao foliju, među kojom je snimak sa skenera registrovao i četvoricu ilegalnih putnika, državljane Bangladeša.

Još pet Avganistanaca otkriveno je u tovaru tekstilnih rolni kojima je bio natovaren bugarski šleper na putu od Grčke ka Nemačkoj.

Tanjug /Foto :upravacarina