ĆUPRIJA – U Ćupriji je održan drugi aeromiting “Open fly in 2019” koji je ove godine okupio 30 letelica iz cele Srbije i to motorne zmajeve, žirokoptere, ultralake avione, avione Cesna i helikopter Robinzon američke proizvodnje.Manifestacija je počela skokom tri padobranca iz Aerokluba “Naša krila” koji su nosili zastave Srbije, Ćuprije i Aerokluba Ćuprija.

Zatim je održan aeroprogram gde su piloti iz Vojvodine, Trstenika, Prokuplja, Blaca, Kraljeva, Kruševca, Smedereva, Vojke i Zemun Polja, pokazali svoje letačko umeće na ultralakim avionima.

Ovi avioni lete brzinom od 70 do preko 300 km na sat, na visini od 50 do 300 metara.

Predsednik Aerokluba Ćuprija Goran Stojković je rekao da su prvi put na ćuprijskom sportskom aerodromu u Dobričevu, ultralaki helikopter, poznatiji kao žirokopter i helikopter za četiri osobe američke proizvodnje Robinzon.

“Posle dugog niza godina obnovljen je rad našeg aerokluba koji je osnovan 20-ih godina prošlog veka. Ponosni smo na svoj rad i nadamo se da ovom manifestacijom na pravi način predstavljamo naš grad, koji je poznat kao sportski grad”, rekao je Stojković.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić je rekao da ovaj aeromiting ima veliki značaj za razvoj turizma u Ćupriji.

“Imamo veliki broj turista koji su došli da vide bravure u vazduhu iskusnih pilota. Nadamo se da će Aeroklub Ćuprija i dalje razvijati sportski turizam u našem gradu. Naša želja je da Ćuprija jednog dana dobije i pravi aerodrom, a ovo je prvi korak ka tome”, rekao je Erić.

Medju pilotima, koji su pokazali svoje letačko umeće, bio je Stefan Lovrić, iz Aerokluba Vihor iz Beograda koji se letenjem bavi sedam godina, od svoje 16. godine, i ima 600 sati letenja na ultralakim avionima i malo većim kao što je Cesna.

“Ovakve manifestacije su jako važne ali ih, na žalost, nema puno u Srbiji. Bilo bi lepo kada bi svaki aerodrom napravio ovakvu neku manifestaciju. Bitno je da mnogo mladih učestvuje. Na žalost, poslednjih godina mladi nisu mnogo zainteresovani za vazduhoplovstvo”, rekao je Lovrić.

Da bi neko naučio da pilotira lakim avionima, kaže Lovrić, treba da ima oko 100 sati leta. Obuka traje 30 sati, a od toga je 5 sati samostalnog letenja.

Stefan Lovrić i njegov stric Milan imaju školu letenja na aerodromu Vojka kod Beograda, a za instruktore se školuju i Stefanova mladja braća Nikola i Lazar.

“Prošle godine smo obučili dve Indijke i sada su one na putu oko sveta. Za obuke su zainteresovani stranci, pre svega, Indijci i Kinezi”, rekao je Lovrić.

Medju pilotima koji su učestvovali na aeromitingu u Ćupriji bila je i jedna 21-godišnja devojka.

Organizatori aeromitinga su Aeroklub Ćuprija, Sportski savez Ćuprije i opština Ćuprija.

Beta