OTAVA – U Kanadi je pokrenut portal Canadianveritas.ca za istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Objašnjavajući razloge za osnivanje portala nazvanog po boginji istine Veritas, ;tvorci te svojevrsne internet osmatračnice navode da je tokom i posle rata u bivšoj Jugoslaviji 60.000 kanadskih vojnika služilo u misijama UN i NATO.

Kanadjani, tvorci i saradnici “portala istine” ubedjeni su da “izgradnjom” internet osmatračnice Canadianveritas.ca “nijedan čovek, nijedna istina, nijedna priča neće biti zanemareni”, a portal je dostupan i na Tviteru.

Tekstovi se objavljuju engleskom ili francuskom, kaqo zvaničnim jezicima u Kanadi, a pišu ih ugledni Kanadjani koji su bili učesnici tragičnih zbivanja na Balkanu.

Počasni urednici portala Canadianveritas.ca su general u penziji, svojevremeno komandant sektora Sarajevo mirovih snaga UN u BiH, Luis Mekenzi (Lewis Mackenzie), profesor emeritus Otava univerziteta i ekonomski ekspert svetskog ranga Mišel Šosudovski (Michel Chossudovsky) i poslednji kanadski ambasador u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset (James Bissett).

Takodje, počasni urednici su i profesor istorije Kolin Kembel (Colin Campbell) i vojni analitičar i izdavač vojnog magazina “Espri d kor” (Esprit des corps) Skot Tejlor (Scott Taylor).

U delu posvećenom Srbiji i Kosovu izmedju ostalih objavljena su svedočenja o NATO bombardovanju 1999. kao i članak “Rat u Jugoslaviji 20 godina kasnije – prvi NATO humanitarni rat”.

Posebna pažnja posvećena je “trgovini ljudskim organima” na Kosovu i u Albaniji i data je “anatomija tog zločina”.

“Osmatračnica istine” ima i tekstove o ratu u Bosni i Hercegovini, a ističe se onaj koji pledira da donosi “Pravu priču o Srebrenici”.

Neki kanadski “osmatrači” ove teme tvrde da “Srbija nije kriva za genocid” i da je to bila “užasna tragedija, ali ne i genocid” kako je utvrdjeno presudama medjunarodnog suda.

U “osmatranju” rata u Hrvatskoj ističe se uloga kanadskih čuvara mira koji su zaustavili etničko čišćenje (Srba) tokom bitke u Medačkom džepu. Portal takodje objavljuje da su “Srbi u Hrvatskoj gradjani drugog reda” i da “Hrvatska nije zaštitila srpske izbeglice”.

Beta