BEOGRAD – U Srbiji je trenutno u svim prihvatnim centrima i centrima za azil smešteno 2.412 migranta, od kojih većina čeka da nastavi put, uglavnom u zemlje Zapadne Evrope, saopštili su organizatori aktivnosti “Slavimo raznilikost” koje se sprovode u okviru podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

“Slavimo raznolikost”, kako su saopštili organizatori, obuhvata različite aktivnosti koje podrazumevaju interakciju lokalnog stanovništva i migranata, od ekoloških, sportskih aktivnosti do razgovora migranata i lokalnog stanovništva o ličnim temama, kao i o temama iz svakodnevnog života.

Brigite Kuhar iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekla je da aktivnosti pod nazivom “Slavimo raznolikost” imaju za cilj da približe migrante i lokalno stanovništvo i omoguće međusobno razumevanje, i podsetila na važnost prenošenja poruka raznolikosti i razumevanja.

“Ljudi koji dolaze u Srbiju beže od ratova i prirodnih i ekonomskih katastrofa i nedaća. Naša je osnovna dužnost da ih dočekamo toplo i da žene, deca i mladi pronađu mesto gde mogu da žive bez bola i dostojanstveno. To je ono što su organizacije civilnog društva, kao i međunarodnog društva u Srbiji, omogućavale u prethodnih nekoliko godina”, rekao je šef kancelarije OXFAM-a u Srbiji Marko Savio.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel rekla je da je u okviru aktivnosti “Slavimo raznolikost” tokom više od dva meseca realizovano 26 druženja s migrantima, lokalnim stanovništvom i medijima u Šidu, Obrenovcu, Nišu, Subotici i Novom Sadu učestvovalo je više od 700 ljudi.

Tanjug