BEOGRAD – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš uopzorio je da je je protekli jul bio jednak najtoplijem, ako ne i najtopliji ikad zabeleženi mesec, saopštile su danas UN.

“Prema najnovijim podacima Svetske meteorološke organizacije i njenog klimatskog centra – temperatura proteklog jula bila je jednaka ili viša od bilo kog meseca od kada se vrše merenja, a tome je prethodio najtopliji ikada zabežleni jun”, rekao je Gutereš na predstavljanju novih podataka Svetske meteorološke organizacije i Programa za klimatske promene “Kopernik”.

On je upozorio da će, ukoliko se odmah ne preduzmu mere za ublažavanje klimatskih promena, ovi ekstremni vremenski fenomeni biti samo vrh ledenog brijega.

“I taj se ledeni breg takodje brzo topi. Vodeći svetski naučnici ukazuju da moramo ograničiti porast temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, ako želimo da izbjegnemo najgore posledice klimatskih promena. Moramo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 45 odsto do 2030. godine. Moramo postići karbonsku neutralnost do 2050. godine”, rekao je generalni sekretar UN.

Istakao je da se u sve odluke država i privreda moraju uključiti i klimatski rizici, kako bi se podstakao klimatski otporan rast, smanjila ranjivost od klimatskih promena i izbegla ulaganja koja bi mogla prouzrokovati još veću štetu.

Saopštenje Gutereša dolazi i kao uvod u predstojeći “Samit o klimatskoj akciji 2019”, koji će u septembru biti održan u sedištu UN u Njujorku.

Gutereš je pozvao lidere svetskih vlada, kompanija i civilnog društva da dodju na Samit sa konkretnim planovima – jasnim koracima za jačanje nacionalnih doprinosa do 2020. godine i strategijama za karbonsku neutralnost do 2050. godine.

U saopštenju se navodi da “Inicijativa za čist vazduh”, Samita o klimatskoj akciji, poziva nacionalne i podnacionalne vlade da se obavežu da će osigurati kvalitet vazduha koji će biti bezbedan za njihove gradjane i da će uskladiti svoje politike u oblasti klimatskih promena i zagadjenja vazduha do 2030. godine.

Kako je istaknuto, Globalni dogovor UN je objavio da 28 kompanija, sa ukupnom tržišnom vrednošću od 1.300 milijardi američkih dolara, prelazi na novi nivo klimatskih ambicija, u skladu sa ciljem da se porast globalne temperature ograniči na 1,5 stepeni celzijusa.

Pojedinci širom sveta se pozivaju da doprinesu borbi protiv klimatskih promjena i kroz kampanju Ujedinjenih nacija “ActNow” (Deluj odmah) koja preporučuje svakodnevne aktivnosti kroz koje se može smanjiti ekološki otisak – kao što je korišćenje održivijih sistema i sredstava prevoza, štednja energije ili smanjenje konzumacije mesa, a ističe se i uticaj koji kolektivno delovanje može imati u ovom kritičnom trenutku u istoriji planete.

Beta