BEOGRAD – Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je u četvrtak Agenciji za borbu protiv korupcije novu prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca za koje tvrdi da su se našli u sukobu interesa prilikom predlaganja i izbora člana Upravnog odbora Pravosudne akademije.

UST u saopštenju navodi da je na osnovu informacija od javnog značaja došao do podataka da su prijavljena lica kao visoki funkcioneri Udruženja tužilaca Srbije (UTS) predložili DVT-u da za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije izabere predsednika skupštine UTS.

Potom su, kako tvrdi, na sednici DVT, u svojstvu izbornih članova DVT, glasali za sopstveni predlog i za kandidata koji je, poput njih, viskoki funkcioner UTS.

Udruženje sudija i tužilaca podseća da je protiv prijavljenih već podneta prijava za sukob interesa u vezi s događajima iz februara 2019. godine, kada su isti članovi UTS i DVT glasali da se smanji disciplinska kazna jednom članu UST.

Agencija za borbu protiv korupcije još nije donela odluku po toj prijavi, pa UST apeluje na Agenciju da u što kraćem roku postupi u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Tanjug