PRIŠTINA – Lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji je danas reagovao na izjavu zemalja velike petorke o potrebi nastavka dijaloga ističući da se interesi Kosova neće moči zaštititi bez strateških partnera.„Moramo zaštititi interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije za razvoj dijaloga“ napisao je Veselji na fejsbuku.

On je međutim napisao je da se od EU zahteva da spreči finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od strane srpske vlade, da zaustavi srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogući obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci živeli pre 2001. godine, i da se osude srpski zločinci i silovatelji za zločine počinjene nad nevinim Albancima tokom i posle rata na Kosovu.

Prema njemu jedna od tema o kojoj će građani morati da odluče na ovim izborima je da li Kosovo želi da nastavi “svoj poseban odnos sa međunarodnim saveznicima ili da se prema njima odnosi kao prema neprijateljima i pokušava da opstane samo”, ali se on zalaže da se nastavi strateško partnerstvo sa zemljama velike petorke.

Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma “neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija”. U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine “dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju”. “Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova”, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu. Vlade pet zemalja su navele da je “posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih” i da se “kroz pregovore u duhu
dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za gradjane Kosova i Srbije”.

Beta