BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da ne vidi razlog zašto bi postavljeni tenk ispred stadiona “Rajko Mitić”, sa obeležjima Crvene zvezde, vređao bilo koga i poručio da sličnih primera ima u velikim evropskim klubovima poput londonskog Arsenala i moskovskog CSKA.

“Ne vidim zašto bi maketa tenka bilo koga vređala i ne znam zašto bi Evropska fudbalska unija (UEFA) reagovala na tako nešto”, izjavio je Vesić za Radio Slobodna Evropa.

Bivši funkcioner Crvene zvezde, poput ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ističe da je ispred Zvezdinog stadiona maketa tenka.

“U Evropi imate fudbalske klubove kao što je Arsenal, koji u svom grbu ima top, i CSKA na čijem stadionu u Moskvi stoji tenk, jer je to nekada bio armijski klub, i niko se zbog toga ne vređa. Apsolutno ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da Zvezda može da bude sankcionisana od strane UEFA, mada je to pitanje za klub”, rekao je Vesić.

Vesić je naveo da Grad Beograd nema nadležnost nad prostorom na kom je tenk postavljen i da nije javni prostor, već pripada fudbalskom klubu Crvena zvezda.

Na novoizgrađenom navijačkom platou ispred severne tribine, gde su smeštene najvatrije pristalice crveno-belih tokom utakmica, juče je postavljen tenk i kasnije “ukrašen” bojama kluba pred revanš meč protiv Jang Bojsa u Beogradu za Ligu šampiona.

Tenk, koji je često bio simbol navijača Crvene zvezde uz parole “Zvezdina mašina” i “Severna armija”, bezopasan je, jer su, prema navodima Ministarstva odbrane, sa njega skinuti ili onesposobljeni svi elementi za vatrena dejstva i pokretanje, a nema ni motor i transmisiju, cev je zavarena, a nišanske i optičke sprave su skinute, pa je u sadašnjem stanju, izloženi tenk maketa i muzejski eksponat.

Tanjug