BEOGRAD – Ekipa Vojske Srbije (VS) osvojila je treće mesto na Vojnom reliju koji je u okviru Medjunarodnih vojnih igara održan u Rusiji, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.Pobednik takmičenja održanog u Republici Tuva u Sibiru je ekipa Rusije, dok je drugo mesto pripala Kinezima.

Po rečima rukovodioca ekipe VS pukovnika Željka Rankovića, srpski vozači ostvarili su “veliki uspeh” pošto su prvi put učestvovali na Vojnom reliju.

“Naši vozači postigli su veliki uspeh, posebno imajući u vidu da smo bili najmalobrojnija ekipa, da nismo pre upravljali ovim vozilima i opremom za navigaciju. Verujem da ćemo nakon ovog iskustva biti spremni sledeće godine za još bolji rezultat”, naveo je Ranković a prenelo Ministarstvo odbrane.

U sastavu ekipe VS bili su nacionalni predstavnik i sudija, kapiten ekipe, vozač i strelac za borbeno vozilo Tigar i osam vozača takmičara izabranih na osnovu rezultata na takmičenjima Vojske Srbije 2018. i 2019. godine. Sve ekipe koristile su vojna vozila Kamaz i Ural 4×4 i 6×6, osim Kineza koji su se takmičili na svojim vozilima VAT SX 2190. Glavna trka relija vožena je na stazi dugoj 234 kilometra. Na pojedinačne dve trke srpski vozači sticali su veštinu u upravljanju vozilima koja nisu u opremi Vojske Srbije, a prvi put služili su se vojnom navigacijom i ruskom radio vezom. Pete Medjunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta na 21 poligonu u Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Na igrama učestvuje više od 5.000 vojnika, svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Beta