BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas 12 milijardi evra za nove projekte.

On je kazao da vlast želi da promeni “lice Srbije” i istakao je da smatra da se danas gradi “više nego ikada do sada, više nego u Titovo vreme”.

“Imamo novca više, rast nam je viši i biće još viši. Mi smatramo da sa lakoćom obezbedjujemo deset milijardi, a moguće je da budemo u stanju da obezbedimo čak i 12 milijardi”, izjavio je on na vanrednoj konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije.

“I tu je reč o novim projektima, u to ne spada Moravski koridor čije smo finansiranje već obezedili – 800 miliona evra. U to ne spada ni put Ruma-Šabac čije smo finansiranje takodje obezbedili. U to nam ne spadaju ni mnoge druge stvari čije smo finansiranje obezbedili. Ovde se radi o potpuno novoj strukturi”, rekao je predsednik.

On je kazao da će Kancelarija Vlade Srbije za javna ulaganja raditi i na zdravstvenim centrima, bolnicama, na kliničkim centrima.

“Naša je namera da u celoj zemlji uradimo kanalizacionu mrežu sa prečistačima za otpadne vode, bez prečistača za otpadne vode ništa nam to ne vredi. Kompletna kanalizaciona mreža sa prečistačima za otpadne vode, plus vodovod. Na to mislimo da potrošimo, bez Beograda, tri milijarde evra. To znači da svako selo i svaki grad u Srbiji ima čistu pijaću vodu za četiri ili pet godina”, najavio je Vučić.

On je dodao da je pripremljen plan za 43 opštine.

Ukazao je da lokalne vlasti nikada neće imati dovoljno novca za to i da zato državna vlast želi da u to uloži “ogroman novac”.

Predsednik je istakao da će se novac ulagati i u putnu i železničku infrastrukturu, za Moravski koridor, koji je već ubačen u plan, dodatno prema Višegradu 61 kilometar, kao i prugu Beograd-Niš i Niš-Preševo, dok su za Niš-Dimitrovgrad već izdvojeno 263 miliona evra.

Dodao je da je za Beograd-Suboticu takodje već izdvojen novac.

“Milijarda je ulaganje u rekonstrukciju pruge da bi moglo da se ide 160 kilometara na sat. Mi bismo tada imali kompletan Koridor deset, uz rekonstrukciju pruge prema zapadu, ako ikada Hrvati budu pristali da rade bilo šta po tom pitanju”, naglasio je on.

Vučić je istakao da će četiri milijarde biti uložene u “brze pruge”, a “bar milijardu i 300 ili milijardu i 400 u lokalne i regionalne puteve, kao što danas radimo put Velika Plana-Smederevska Palanka”.

“Svuda po Srbiji, da svaki okrug, da svaka opština oseti svaki boljitak i veliki dobitak od ovoga”, kazao je on.

Kazao je da će Kancelarija za javna ulaganja uložiti 700 miliona evra za škole i posebno za zdravstvene ustanove, a posebno za prenatalna dijagnostiku i da ;vantelesna oplodnja bude besplatna, bilo koji pokušaj da je u pitanju.

On je podsetio da roditelji za prvo dete dobijaju nešto manje od po hiljadu evra, za treće dete deset godina se svakog meseca dobija po 12.000 dinara, a za četvrto dete 18.000 dinara.

Vučić je dodao da će se u “digitalnu infrastrukturu” uložiti dodatnih 500 miliona.

“To ne znači da mi smanjujemo budžetska ulaganja koja su inače velika i značajno veća nego ranije. Ovo je dodatnih 500 miliona, jer hoćemo da budemo prvi u regionu po inovativnim tehnologijama”, kazao je.

Naglasio je da će za izgradju stanova za mlade bračne parove, biti dato 500 miliona evra.

Za preduzetništvo je 100 miliona, a “računamo da ćemo tu izgubiti 80 miliona, ali tih 20 miliona doneće nam novu vrednost, nove izuzetne preduzetnike u Srbiji”.

“Ulaganje u energetsku infrastrukturu je dodatnih 500 miliona, ulaganje u turizam 300 miliona, posebno u turizam na vodi, izradnja metroa, izgradnja i nacionalnog i još devet stadiona na teritoriji cele države, izgradnja zgrade Filharmonije”, rekao je on

Dodao je da će za selidbu Muzeja Nikole Tesle biti dato 15 miliona evra i “još desetine miliona evra da bi to bio muzej kakvim ćemo se ponositi”.

Vučić je zaključio da će ono što je naveo u ukupnom zbiru iznositi 12,4 milijarde evra i ocenio da nešto od toga “može da se po malo smanji da bismo spustili na manje od 12 milijardi evra”.


Beta