BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, posle razgovora s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Njujorku, da Beograd nesumnjivo ima podršku Vašingtona zahtevu da Priština ukine takse na srpsku robu.

“Zamolio sam američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koje su nam nametnute pre godinu dana. Nema sumnje da po tom pitanju imamo američku podršku jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način da sačuvamo mir i unapredjujemo našu ekonomiju”, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je naveo i da je sa Pompeom “dugo razgovarao o svemu” i da je šef američke diplomatije “želeo da čuje šta Srbija misli, pre svega o rešavanju kosovskog problema”.

“Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao koja je pozicija Srbije”, dodao je Vučić.

On je kazao da je s Pompeom dugo razgovarao i da je šef američke diplomatije “želeo da čuje šta Srbija misli”.

“Govorio sam i o važnosti zaštite srpskih crkava i manstira na Kosovu, imajući u vidu poslednje slučajeve koji se na Kosovu dogadjaju”, naveo je srpski predsednik.

Kazao je i da je Srbija spremna da “krene u otvoreni politički dijalog s Albancima” čim Kosovo ukine takse, iako to, kako je rekao “nikome iz vlasti ne donosi poene”.

“Zadovoljan sam zbog činjenice da je ono što sam govorio izazvalo pažnju Pompea. Verujem da će SAD još snažnije želeti da se uključe u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu”, dodao je Vučić.

Pompeo je posle sastanka napisao na Tviteru da će normalizacija odnosa s Kosovom ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice.

On je naveo i da je s Vučićem imao “produktivan ručak” na kojem su razgovarali “o dijalogu Kosova i Srbije” i pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

“Produktivan ručak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dijalogu Kosova i Srbije i pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Normalizacija odnosa s Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice”, naveo je šef američke diplomatije, uz sliku na kojoj se rukuje s Vučićem.

Vučić i Pompeo su razgovarali na marginama sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Bliskom istoku.

RTS je javio da je njihov sastanak trajao nešto više od sat i po.

Beta