BEOGRAD – Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je medalje najboljim snajperistima na Medjunarodnim vojnim igrama u Belorusiji, medju kojima je i pripadnik Specijalne brigade Vojske Srbije, desetar Ivan Obrenović koji je u konkurenciji mešovitih parova sa kolegom iz Uzbekistana, osvojio prvo mesto u disciplini “Snajperska granica”.Navodeći da je u toj disciplini učestvovala 21 ekipa iz isto toliko zemalja, koje su odredjivane žrebom, Obrenović je kazao da je prvi put pucao iz ruske snajperske puške Dragunov kalibar 7,42x54R.

“Do sada nisam imao prilike da pucam iz te puške, ovo je bilo prvi put. Meta je kružna prečnika 30cm, a gadjali smo na daljini od 300 metara. Ko pre pogodi metu taj je pobedio. Takmičenje je teško, konkurencija je ozbiljna. To su sve pripadnici specijalnih jedinica drugih zemalja”, naveo je Obrenović a prenelo Ministarstvo odbrane.

Čestitajući ekipi Vojske Srbije uspeh na takmičenju, ministar odbrane Aleksandar Vulin je ocenio da su pripadnici specijalnih jedinica VS u Belorusiji pokazali “izuzetnu obučenost i znanje”.

Ekipa Vojske Srbije drugi put učestvuje u takmičenju koje se sastoji iz četiri etape pri čemu su prve tri etape grupne i u njima gadjaju svi članovi tima. Snajperska gadjanja izvodjena su na daljinama od 150 do 800 metara. Ekipu Vojske Srbije činilo je devet članova, od kojih se takmičilo šest strelaca.

Takmičenje “Snajperska granica” jedna je od 32 vojne discipline na ovogodišnjim Medjunarodnim vojnim igrama koje se od 3. do 17. avgusta održavaju istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu uz učešće više od 5.000 vojnika, svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Beta