BEOGRAD – Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da će Vojska Srbije(VS) biti na Crvenom trgu 9. maja sa svojim vrhovnim komandantom Aleksandrom Vučićem i svim ostalim zemljama pobednicama u Drugom svetskom ratu.

On je rekao da je ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu “pozvao predsednika Vučića, kao i našu počasnu četu da uzmu učešće na paradi povodom 75 godina od pobede”, prenelo je ministarstvo odbrane Srbije.

“Mi smo zajedno pobedili, zajedno treba i da proslavljamo”, naveo je Vulin, nakon sastanka sa njim.

Vulin je naglasio da se vojno-tehnička saradnja odvija u skladu sa ugovorom, “svi rokovi se apsolutno poštuju i možemo sa zadovoljstvom da kažemo da će sporazum dva predsednika nastaviti da daje odlične rezultate”.

Šojgu je rekao da saradnja Rusije i Srbije traje odavno i stalno se razvija, što se pre svega vidi u vojnim vežbama, medjunarodnim vojnim igrama u kojima predstavnici dve vojske zajedno učestvuju.”Sve to pomaže boljim odnosima izmedju naših oficira ali i oružanih snaga dve zemlje. Važno je i što se razvija vojno-tehnička saradnja Rusije i Srbije. Sve što smo planirali ove godine i realizovaćemo”, rekao je Šojgu.

Vulin i Šojgu su prisustvovali svečanom zatvaranju petih Medjunarodnih vojnih igara koje su održane na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Učestvovale su 223 ekipe iz 39 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Beta