ZVEČAN – Advokat Ljubomir Pantović upozorio je danas da Srbi i nealbanci koji su pritvoreni u zatvoru Grdovac kod Podujeva, provode po “22 časa u izolaciji” iz nepoznatih razloga kao i da sve njihove molbe da ta mera bude ukinuta, ostaju bez odgovora.Pantović je na konferenciji za novinare u Zvečanu rekao da su do pre četiri meseca, uslovi u kojima su živeli pritvorenici bili “sasvim normalni”.

“U sobama su bila po dva pritvorenika. I van termina za šetnju mogli su da izadju u hodnik, da komuniciraju jedni sa drugima. Bio je to jedan normalan režim izdržavanja pritvora ali se situacija drastično menja od juna i akcije Kosovske policije na suzbijanju korupcije, od kada su svi Srbi i nealbanci u jednom režimu gotovo potpune izolacije”, naveo je advokat.

Po njegovim rečima, psihofizičko stanje pritvorenika je zbog tih mera “vrlo zabrinjavajuće”.

“Po 22 sata dnevno su sami u ćeliji. Dakle, u svakoj ćeliji je po jedan čovek sam 22 sata, nema nikakav kontakt sa spoljnim svetom, kao da se nalaze u samici. Jedino što ima, to su dva sata zajedničke šetnje u otvorenom prostoru, koji je u vreme ovih letnjih vrućina bio vrlo nepogodan, dakle, nisu mogli ni ta dva sata da iskoriste kako treba”, rekao je Pantović.

Naveo je i da razlozi za izolaciju pritvorenika nisu poznati kao ni da li taj režim važi i za pritvorenike Albance.

“Kao advokat sa 24 godine iskustva, ne vidim niti sam od njih saznao razlog zbog čega se mera izolacije primenjuje. Obično se u izolaciju stavljaju lica koja su učinila neki disciplinski prekršaj, a kako su mi preneli, niko od njih nije prekršio bilo koje pravilo koje tamo vlada”, kazao je Pantović.

On je dodao da su se pritvorenici obraćali upravi zatvora Grdovac, službeniku kancelarije ombudsmana iz Prištine i predstavnicima nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali da su jedini odgovor dobili od uprave zatvora koja je navela da je mera izolacije “u skladu sa internim propisima Korektivne službe Kosova”.

“Pritvorenici ne traže nikakve privilegije, već da se taj režim vrati na onaj od pre juna”, rekao je advokat i najavio da će tim povodom uputiti pismo upravniku zatvora Grdovac kod Podujeva.

Beta