BRČKO – U akciji “Cer” usmerenoj na suzbijanje nelegalne trgovine narkoticima i oružjem ukupno je uhapšeno 17 osoba, dok ih 27 operativno obrađeno

Tokom operativne akcije “Cer” koju je brčanska policija provela u saradnji sa SIPA-om, MUP-om Tuzlanskog kantona i MUP-om Posavskog kantona, a sa ciljem prikupljanja, istraživanja i suzbijanja krivičnih dela iz oblasti neovlaštenog prometa droge i oružja, uhapšeno je 17 osoba, dok ih je 27 bilo u operativnoj obradi.

Potvrdio je to danas na press-konferenciji šef Policije Brčko Distrikta Goran Pisić, podsećajući da je obavljen 81 pretres na više od 30 lokacija.

Kako je kazao Pisić, među uhapšenima je 10 povratnika u vršenju ovih krivičnih dela, dvojica su bivši pripadnici policijskih snaga različitih policijskih agencija, te jedan aktivni pripadnik Policije Brčko Distrikta.

On je, prema Pisićevim rečima, suspendovan do okončanja disciplinskog i krivičnog postupka.

Za pet osoba policija je raspisala poternice.

U akciji “Cer”, izvedenoj pod nadzorom Tužilaštva brčko Distrikta, između ostalog, pronađena je veća količina droge namenjene za uličnu prodaju, tačnije oko tri kilograma spida u vrednosti od oko 40.000 KM, kao i oko 300 gramam marihuane. Osim droge, pronađeno je i oduzeto oružje, pribor za pakovanje droge, mobilni telefoni i novac za koji se sumnja da potiče od rasturanja narkotika, oko 16.000 KM.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona ranije je potvrđeno da su pripadnici MUP-a TK na području ovog kantona pretresli šest lokacija, te su tom prilikom uhapsili dvojicu muškaraca i ženu. Riječ je o C. Z. iz Tuzle, B. U. iz Gračanice i F. E. iz Čelića.

– Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih dela, i to: veća količina novca, automatska puška Zastava Kragujevac sa 147 komada metaka kalibra 7,62 mm, te veći broj mobilnih aparata i SIM kartica – informacija je MUP-a TK.

Uhapšeni su nakon krim-obrade predati brčanskoj policiji.

Takođe, policija Posavskog kantona pretresla je stanove i pomoćne objekte koje koriste 24-godišnji M. D. iz Orašja i njegov sugrađanin i vršnjak I.M., koji su nakon pretresa takođe uhapšeni i predati Policiji Brčko Distrikta.


IndeksOnline/Faktor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here