BEOGRAD – Oružane snage Bosne i Hercegovine (BiH) pokrenule su proces nabavke dva višenamenska polovna modernizovana helikoptera Hjui II američke firme Bel, ali će i tako broj operativnih helikoptera u toj zemlji biti povećan tek na ukupno – četiri.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), helikopteri koje će BiH nabaviti su modernizovani UH-1 Hjui iz viškova američke vojske, odnosno stare mašine na koje se ugradjuju elementi sa Belovog modela 212, koji se u policijskoj helikopterskoj eskadrili Srbije koristi 39 godina.

Portal navodi da Oružane snage BiH formalno raspolažu sa ukupno 12 helikoptera Mi-8, 13 helikoptera Hjui i 13 Gazela ali da je operativnost u prošloj godini bila na nivou nešto većem od 15 odsto, dok se najčešće može računati na dva transportna helikoptera Mi-8, jedan nasledjen iz Vojske Republike Srpske a drugi iz Federacije.

Održavanje tih letelica je težak zadatak, tim pre što su helikopteri Hjui koji se sada koriste stariji od 50 godina, pa je pokrenut proces da se helikopterska flota obnovi sa još dva helikoptera.

Nabavka će se finansirati iz odbrambenog budžeta BiH uz američku podršku od pet miliona dolara.

“Paket modernizacije je ‘sirotinjsko’ rešenje za zemlje Trećeg sveta ili stare korisnike UH-1H koji žele da do kraja iskoriste resurse letelice koja je prepoznatljivi simbol Vijetnamskog rata”, navodi se.

Taj portal dodaje da tačan iznos cene helikoptera Hjui II nije poznat ali da zvanično program hitne nabavke dve letelice koji je Veće ministara BiH odoborilo 22. decembra 2017. godine predvidja trošak od 65 miliona konvertibilnih maraka (oko 32 miliona evra), plus američka donacija.

“Pitanje modernizacije avijacije neće biti rešeno nabavkom dva Hjui II jer su za period do 2027. godine predvidjene veće nabavke – osam srednjih transportnih helikoptera i 15 lakih višenamenskih helikoptera. Ranije, decmebra 2015. godine Veće ministara BiH odoborilo je 300 miliona KM za nabavku nove tehnike za avijaciju i ulaganja u remont i modernizaciju postojeće flote, ali realizacija znatno kasni zbog nedostatka novca”, dodaje taj portal.

Beta