NOVI PAZAR – Delegacija Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) iz Novog Pazara prilikom posete Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u Sarajevu žalila se na, kako tvrdi, “diskriminatorski odnos” države Srbije u oblasti obrazovanja i upotrebe bosanskog jezika u školama, kao i na kršenje prava Bošnjaka.

Kako se navodi u saopštenju BNV, predsednica Jasmina Curić upoznala je domaćine sa, kako tvrdi, “problemima u pogledu ostvarivanja temeljnih prava Bošnjaka, pre svega u Sandžaku, koje srbijanska vlast i pored važećih ustavnih i zakonskih odredbi u Srbiji konstantno ignoriše”.

Oni su rekli i da se Bošnjacima ne omogućava ravnopravan pristup pravosudnim, policijskim i drugim državnim institucijama na prostoru gde su apsolutna većina.

U saopštenju se navodi i da je VKBI dalo punu podršku BNV u nastojanjima da se ustavne i zakonske nadležnosti koje Vijeće ima u Srbiji ne mogu uskraćivati niti umanjivati, jer su, kako kažu, autohton narod sa istim pravima koja imaju Srbi i svi drugi narodi koji žive u Srbiji.

Prema navodima BNV, zajednički je konstatovano da je neophodno da vlast u Srbiji Bošnjacima obezbedi “barem onoliko prava i dostojanstva koliko srpski narod ima u Bosni i Hercegovini, jer je autohtonost srpskog naroda u BiH pođednaka autohtonosti bošnjačkog naroda u Srbiji”.

Tanjug