LONDON – Britanski premijer Boris Džonson suočio se sa političkim optužbama opozicije, ali i optužbama na njega lično, dok pokušava da ispuni obećanje da će izvesti zemlju iz Evropske unije za nešto više od mesec dana.

Dok je Džonson na godišnjoj konferenciji stranke morao da negira navode da je seksualno uznemiravao dve žene pre 20 godina, britanske opozicione stranke sastale su se da razmotre kako da spreče da se, uprkos volji parlamenta, dogodi “Bregzit bez sporazuma sa Briselom”.

Liderka Zelene partije Karolin Lukas izjavila je da je opozicija “potpuno ujedinjena oko toga da zaustavi Bregzit bez sporazuma”, prenosi AP.

Partije, uključujući Laburističku i Škotsku nacionalnu stranku, izrazile su zabrinutost da se konzervativac Džonson možda neće pridržavati novog zakona koji ga obavezuje da traži produženje Bregzita ako ne bude postignut sporazum sa Evropskom unijom.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, osim ako ne zatraži i dobije produženje roka, mada je premijer Džonson rekao da tog dana planira da se Bregzit dogodi sa ili bez sporazuma sa Briselom.

Lukas kaže da će opoziciona grupa nastaviti da raspravljaju o taktikama, jer “nema planova za eventualno glasanje o nepoverenju”.

Premijer Finske, zemlje koja predsedava EU, Anti Rine je u međuvremenu izjavio da Britaniji nedostaje vremena za predstavljanje novog i verodostojnog predloga o Bregzitu.

Tanjug