BEOGRAD – Plate u javnom sektoru će od novembra ove godine biti povećane od osam do 15 odsto, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da će prema današnjoj odluci Vlade Srbije o rebalansu budžeta najveće povećanje biti za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i za lekare od 10 odsto.

Za zaposlene u institucijama nauke i kuture povećanje zarada će biti 10 odsto, za prosvetare, sudije i tužioce, socijalne i službe bezbednosti povišica će iznositi devet odsto, a za zaposlene u javnoj upravi osam odsto.

Penzioneri će, prema rečima Brnabić od 1. decembra dobiti jednokratnu isplatu od 5.000 dinara, a u planu je povećanje penzija od 1. januara 2020. godine od “najmanje pet odsto”.

“Ovo je prvi pozitivan rebalans, do sada se vezivao za negativan kontekst i deficit zbog trošenja preko plana, a sada je prvi put ostvaren suficit u budžetu koji do kraja avgusta iznosi 46,4 milijarde dinara i koji želimo da vratimo gradjanima i pružimo podršku penzionerima”, rekla je Brnabić.

Dodala je da se “u tome ogleda da je aktuelna vlada drugačija, odgovornija i disciplinovanija prema novcu poreskih obveznika i da je drugačija od vlasti pre 2014. godine”.

Ona je kazala da su “plate možda mogle biti i više povećane, ali da se Vlada opredelila da 16,8 milijardi usmeri u putnu infrastrukturu, i investira u zdravstvo, domove zdravlja, bolnice i kliničke centre, a da očekuje da početkom naredne godine počne rekonstrukcija i izgradnja Kliničkog centra Vojvodine.

“U izgradnju Moravskog koridora iz budžeta će biti izdvojeno 120 miliona evra gradiće se deonica autopura Čačak-Požega, deo novca je odvojen za gradjane, zadužene u švajcarcima” rekla je Brnabić.

Za prvih sedam meseci ove godine, prema njenim rečima, direktne strane investicije su veće za 43 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznose 2,32 milijarde evra.

Odgovarajući na pitanje kada će biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedna akrajem 2014. godine, Brnabić je rekla da zabrana ne postoji i da je dokaz to što je u zdravstvu zaposleno 4.000 ljudi, ali da postoji kontrola i da će se truditi da je zadrže.

Upitana da li je tačno da će iz budžeta Srbije za tekuće potrebe Republike Srpske biti izdvojen 25 miliona evra Brnabić je rekla da ne zna da takva odluka postoji, ali da se pomaže gradnja infrastrukture, bonica, vrtića, škola, vodovoda u Republici Srpskoj

Ministar finansija Siniša Mali je na pitanje kako Medjunarodni monetarni fond (MMF) ocenjuje povećanje plata već od novembra rekao da su se “uklopili u kriterijume i da nije bilo, niti očekuje probleme”.

“Naš cilj je bio da u što kraćem roku iz većih prihoda u budžetu deo vratimo gradjanima”, rekao je Mali.

On je naveo da delegacija MMF-a dolazi 3. oktobra u Beograd, kada će biti završene pripreme za budžet za sledeću godinu.

Beta